All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

En av dessa färger måste du undvika i köket

- Rött gör oss stressade, vi äter snabbt och vi kan därför få dålig matsmältning om vi äter i ett rött rum varje dag, säger hon.

Det säger Tove Steinbo. Hon är expert på färgpsykologi och färgsymbolism, har skrivit bokfärgshistorien och kör bloggen med samma namn.

Enligt färgpsykologi är studien av effektfärgerna på oss inte röd en färg som passar in i ett rum som vi föredrar att vara lugna, glada och mogna.

- Istället för ett bra ögonblick runt bordet kan vi bli både otåliga och irriterade av de vi äter med.

Färger påverkar oss för mycket mer än vi är medvetna om. I ett kök, som vanligtvis är familjens samlingspunkt efter en lång dag, är det viktigt att trivas.

- Följ inte trenderna

Vit, svart och grått är fortfarande populära färger i köket, men experten är inte beroende av dessa färger.

Istället för att blint följa köntrenderna bör du tänka på vilken funktion köket ska ha, tror hon.

- Den minimalistiska trenden har varit för lång. Vi borde inte följa mode, men använda färger som är bra för oss.

Enligt färgexperten ger vita, svarta och grå färger oss lite. Helt vitt ger oss ingen påfyllning i båda riktningarna och bör i värsta fall ersättas med en krämfärg. Svart och grått gör oss deprimerade.

Dessutom påpekar Steinbo att det är svårt att upptäcka alla dammarna i de senare två.

Artikeln fortsätter under bilden.

BORN MED VIT: Steinbo tror att vitt ger oss väldigt lite. Just här görs någonting rätt genom att placera en kvadratfärgad blomma på bordet. - Det kommer att sätta en fin ton runt bordet. Färgen framhäver maten och främjar god aptit, förklarar färgexperten. Foto: PHOTO: Thinkstock

Turkos garanterar hygien

Det finns dock två ord som går igen när vi pratar om kök: mat och hygien. Det ska vara trevligt, och inte minst mat kommer att göras där.

- Den hygieniska färgen är turkos eller aqua, som är en turkos nyans. Det är en mycket bra färg när det gäller hygien och bör också användas i rum som badrum och toaletter och på sjukhus, säger Steinbo.

Både turkos och blå färger är i allmänhet kalla färger.

Blå har traditionellt använts i ett kök, men bör helst hållas i sovrummet, men Steinbo.

- Blå gör oss lugna och är en mycket bra sovfärg. Men om den ska användas i köket bör du lägga till varmare färgklockor. Det är en väldigt cool färg och får en kall och mörk vinterdag och sitter i ett blått kök är inte särskilt mysigt, säger hon.

- Färgen skakar oss ner, men ger ingen mat till middag.

Kämpar du med flugor, kan den blå färgen hjälpa till. Traditionellt målade folk ofta kök blå för att hålla flugorna borta, och enligt Steinbo är teorin korrekt.

Artikeln fortsätter under bilden.

FÖR BERÄKNING: Blå är den mest hygieniska färgen, men kan vara för kall för att få den i hela köket. Foto: Foto: Trine Solberg

Persika med matbordet

Man bör satsa på turkos för hygien, medan kosen inte ser så kall i färg.

Därför föreslår Steinbo att hålla den turkosa färgen till var hygien är viktigast.

- Ljus turkos kan användas över köksdisken där du lagar mat. Men den bästa färgen för mat, och sitter tillsammans och äter är persika.

Hon förklarar:

- Orange är färgen av livets glädje. Det kommer att sätta en fin ton runt bordet. Det lyfter fram maten och främjar god aptit.

Om du tror att färgglada väggar blir lite "mycket", lyckligtvis kommer inte hela världen att bli. Ju starkare färgen desto mer kommer det att påverka oss, enligt Steinbo.

- Gamla människor som har förlorat maten bör ha några persikor runt måltiden. En maträtt med en persikafärgad kant, en bit papper eller något sådant, säger hon.

Färg i köket

Lisbeth Larsen är färgschef hos färgtillverkaren Jotun. Hon är osäker på om folk faktiskt tänker på den färg som ger störst aptit när man bestämmer vilken färg köket ska ha men säger att hon har intrycket att människor inte är lika upptagna som tidigare.

- Idag ser vi tydligt att människor i allmänhet reflekterar mycket mer om de färger de använder. Vi färgar våra hem för att njuta av det, inte för att det är så coolt. Lyckligtvis säger Larsen.

Hon kan också säga att det ser ut som om vi är på väg från de vita och vi går lite färgglada vägar när vi skojar köket idag.

- Vi ser att människor målar om skapningsfronten. Det finns många blågröna nyanser och i minsta färger. En annan trend är att det kommer att finnas mer träarbete och moderna pentry.

- Vi går lite bort från det vita och vita och mot färger som mint, grå, svart och grått pastell, och du kanske vill ha en ljusare väggfärg för att lysa lite.

Respekt rött i köket

Liksom Steinbo är hon oroad över att människor inte bara tittar på trender i färgval. Färgen du hamnar med kommer att vara den färg som passar dig bäst.

- Ett kök är en plats att njuta av, så du måste tänka på vilken färg det är som du tycker om . Även om hon också vägrar använda rött i köket, tycker hon att små röda prickar, som en röd köksapparat, kan vara trevliga att utlösa lite kreativitet.

- Jag rekommenderar ofta en färg som skjuter lite ner i köket, till exempel en blågrön färg, vilket är trevligt när du borde sänka dina axlar lite.

ADVERT

Mest populära