All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

En kostar 80.000 - den andra 42 millen

För att ta frågan först som senast. Vilket hus är det enklaste att sälja? Leader Tormod Boldvik i Norges fastighetsmäklareförening (NEF) anser att huset på 42 miljoner kronor på Nesøya är lättare att sälja än en renovering av Ballangen på 80 000 kronor.

- Med detta sagt, är villaen i Nesøya inte lätt att sälja, men logiken är att dyra hus i attraktiva områden har en högre omsättningsgrad än hus i distrikten. Även om 42 miljoner är mycket pengar ... förklarar han.

Huset i Ballangen är i övrigt praktiskt taget fördömande, enligt prospektet. Att jämföra bostäderna är inte heller en punkt i sig utan illustrerar de stora prisskillnaderna på marknaden.

Och det ligger till grund för reflektion: Hur mycket vill du betala för ett fyrväggigt hus? Hur långt sträcker du stolen på en uppvärmd marknad? Är området så attraktivt att det är värt att betala miljoner?

Höj utseendet

- Det är ett karikatyrexempel, men på ett problem som jag tycker är spännande. Jag uppmanar folk att lyfta ögonen. Naturligtvis kan du inte leva för långt ifrån jobbet, men om du arbetar i Oslo är platser som Lillestrøm, Drammen och Moss bra exempel på områden där du får mycket pengar, säger Boldvik.

Bostadspriserna når fortfarande nya höjder - och fortsätter att stiga. Bostadspriserna idag är 7, 0 procent högre än i oktober 2011. Genomsnittlig leveranstid för bostäder i oktober var 24 dagar och är snabbare än vid samma tidpunkt i fjol. Försäljningen är det snabbaste sättet i Oslo och Stavanger, där den genomsnittliga leveranstiden är bara 14 dagar.

Tänk på tillväxt

FÖR SALE: Villa på Stabekk. Prisförmån 35 500 000 kronor. Primärrum 615 kvadratmeter. Sovrum 5. Foto: FOTO: Skärmdump Hitta. nej

Ekonomisk turism internationell och fallande bostadspriser i de flesta europeiska länder: Norrmän har mycket liten tro på att falla huspriser här på Island. 9 av 10 tror bostadspriserna kommer att stiga eller förbli oförändrade för nästa år. Det visar nya siffror från hushållsundersökningen, som Norstat nyligen genomfört för FNO. Endast åtta procent av respondenterna tror att bostadspriserna kommer att falla nästa år. Sex av tio tror att de kommer att stiga, medan tre av tio tror på oförändrade bostadspriser.

- Både banker och hemköpare måste vara beredda på att händelser som kan leda till att huspriserna sjunker, även i Norge, betonar VD Idar Kreutzers i Financial Industry Association.

Du bör inte heller glömma att för alla som köpt bostäder under perioden januari 2007 till maj 2008 var hemvärdet lägre 12 månader senare. Det största var fallet i huspriserna under perioden november 2007 till samma månad året efter. Då sjönk huspriset med tio procent, och det tog nästan två år innan det låg tillbaka på november 2007-nivån.

Oroligheterna i Europa

- Det värsta som kan hända är att en nedgång i huspriserna äta upp hela eller större delen av det egna kapitalet vid en senare försäljning. Det kommer att göra det svårt att komma in på bostadsmarknaden igen, säger Kreutzer, som påpekar att stigande ekonomiska turbulensen i Europa, kan nedgången i oljepriser och stigande räntor vara händelser som kan påverka huspriserna negativt.

Till salu: Fristående hus i Kjøpsvik. Prisuppskattning 150. 000 kronor. Huvudrum 80 kvadratmeter. Sovrum 3. Foto: FOTO: Skärmdump Hitta. com

Director Tormod Boldvik Association of Real Estate kommer också att avskräcka vanliga människor att spekulera köp den tid vi går in i. På kort sikt är det inte en tanke på att du kommer att tjäna mycket. Han tror på en måttlig prisökning nästa år.

Läs också:

Kolla in arkitekter Snøhetta underbara stuga

Här hittar du det största gratis bildbank för bostäder, kabin och inredning

Denna synpunkt i Troll har vunnit flera arkitektoniska utmärkelser

Det ser hantverkare av på vy

ADVERT

Mest populära