All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Enrumslägenhet farligt?

LÄS MER OM OBJEKT
  1. Polsa med 30 procent grönsaker
  2. Således, bör du också tvätta koka-i-påse ris
  3. - Nej , du får inte cancer att äta blåbär
  4. Varför är pizzarundan när lådan är fyrkantig?
  5. Hur blir man av med tjurar?
  6. Fungerar Vanish Gold Oxi Action som en blekmedel?

Många skulle hävda att prisnivån på ett-rumslägenheter i huvudstadsregionen tenderar att vara sjuk. Till exempel, på en snabb sökning på Tinde hittar du många små lägenheter med bra priser.

För att nämna endast ett fåtal:

  • 16 kvadratmeter till 690. 000.
  • 26 kvadratmeter till 1 250 000.
  • 30 kvadratmeter till 1. 290. 000.
  • 31 kvadratmeter till en . 220. 000.

listan kunde gå på och få väl hävda att ett kvadratmeterpris på nästan 50 000 är ett fynd?

Statistik ligger inte

Det är inte bara enskilda exempel som kan visa en hög prisnivå. Statistiken kan också bekräfta fenomenet: För Statistikcentralen har lägenheter med ett sovrum ökat med 346 procent under de senaste 11 åren. Detta motsvarar dubbelt stigande priser på 5-rumslägenheter under samma period.

Så intressant som prisutvecklingen över tid är prisfluktuationer under perioden. Även här finns skillnader mellan stora och små lägenheter. Statistiska centralbyråns huvudsakliga slutsats är att de minsta lägenheterna både fluktuerar mest och ökar mest i pris.

- Priserna på de minsta lägenheterna är känsligare för konjunkturen än större bostäder. Pris botten var lägst för små lägenheter i 1992. Och de minsta lägenheterna är också toppen av priset i toppåret 2002, sade en forskare vid Statistisk sentralbyrå, Erling Roed Larsen, till DinSide tidigare i år.

Not farlig

Men är de höga prisnivåer och fluktuationer i dessa lägenhetstyper, en indikation på att man bör vara noga med att inte köpa sådana bostäder nu?

DU AVFALLAR?

... att köpa en 25 kvadratmeter stor lägenhet för $ 1,25 miljoner? (Stängt)

Nej, det här är alldeles för dyrt.

Priset på ett sovrum kommer att knäcka. (75%) 1146

Det är dyrt, men jag skulle vilja torka,

för att priset fortsätter att öka något. (16%) 246

inte har en aning (8%) 129

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

- Det finns efterfrågan på sådana små lägenheter som är viktiga för den höga prisnivån. Och omedelbart verkar det inte förrän det kommer att gå ner. Människor har en viss summa pengar för att köpa en lägenhet för, och de föredrar därför en liten central lägenhet än ett större utanför centrum. För närvarande är det trendigt att leva kubiskt, säger Bjørn Erik Øye, VD för Prognoscenter.

Øye anser emellertid att det sannolikt kommer att bli en korrigering på bostadsmarknaden vid någon tidpunkt.

- Vid en viss tidpunkt kommer räntorna att stiga. Men det kommer troligen inte att hända 2004 eller 2005. Jag förväntar mig emellertid inte en pall, säger han.

25 kvadrat till 6 miljoner

Øye ser inte heller att den höga prisnivån för de minsta lägenheterna i sig kommer att skicka priserna i gengäld.

- Det finns verkligen ingen övre gräns. Till exempel borde du förvänta dig att ge ungefär fem gånger så mycket för en liten lägenhet i de dyraste områdena i London jämfört med Oslo, säger han.

Och det motsvarar inte mindre än sex miljoner för lös 25 kvadratmeter.

Overpriced

Seniorekonom på DnBNOR, Erlend Lodemel, tror också på låga räntor de närmaste åren och bostadspriserna fortsätter att öka något.

- Men jag skulle erkänna att de små lägenheterna kan tyckas lite dyr. Med den starka prisutvecklingen som har varit kan taket nås, säger Lodemel.

Han varnar också för att tro att dagens låga räntenivån är ett evigt fenomen.

- Någon är förmodligen överbelastad. Om det finns högre räntor, så att människor får svårigheter med betalning i kombination med prisfall på bostadsmarknaden, kan någon hamna med en negativ tillgång. Således kan det vara svårt att få lån till ett nytt hem, påpekar han.

ADVERT

Mest populära