All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

På spåret av en svunnen tid

På vår väg genom de preparerade spåren och de långa snöiga barnbarnen drabbas vi av frånvaron av stugbyggnad i Nordmarka. Vi möter en och annan ko som hyrs ut på objektet. Vi glider förbi de traditionella klubbstugorna och tar ett kort andetag i marken. Det enda ljudet vi hör är stavarna som kraschar mot snön och himlen som svänger i stavarna. Skogen kännetecknas av att ha levt sina egna liv utan mänsklig intervention.

Så är markörerna det.

Skidentusiaster har tur att ha en stuga i Nordmarka, men det finns inte många av dem. Kabinen vi besöker ägs av en Oslo-familj och ligger på Gjerdingen Farm, en traditionell, förtäckt Nordmark gård.

vandrare kommer förmodligen vet platsen eftersom skidåkning från Bislingen Fjellstue till Frognerseteren, ofta kallad huvudleden söderut genom North Marka, passerar Gjerdingen.

PEISESTUEN: Eldstaden har naturstenblandning och är byggd som en del av vardagsrummets ändvägg. Härifrån är det en fin utsikt mot vattnet Gjerdingen strax nedanför. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

LUN STYLE: Gamla och nya möbler bidrar till ett charmigt vardagsrum. Tygerna är lätta och mjuka, vilket ger en avslappnad atmosfär. Färgen är Jotun Herregårdsgul 2554-Y14R Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Mer än Oslo

De flesta förknippar förmodligen i stort Nordmarka Oslo, men fyra län delar av den mytomspunna skogen; Oslo, Akershus, Buskerud och Oppland. I det senare länet ligger denna stuga, mer specifikt i kommunen Lunner.

- Vi spenderar mindre än en timme från Oslo till parkeringsplatsen, då går vi runt tre kilometer på skidåkning. Någon skulle tro att det är lite besvärligt, men för oss hör det till upplevelsen. Det är också naturligt att bjuda in vänner som också är förtjusta i längdskidor, säger skidåkaren Oslo-familjen.

Marka har fantastiska skidmöjligheter, bra cykelvägar och har ett brett spårsnät plus gott fiskevatten. Det är svårt att tröttna på det här.

Nordmarka litteraturen

postkort från skogen: Lovely beläget vid fruset vatten Gjerdingen denna traditionella cottage skyddad gran och tall. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

I VAREN: Efter en lång resa är det bra att dra in. På korridoren finns stora naturstensklättrar som är praktiska när det gäller snö eller lera som går in, beroende på säsong. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Det har skrivits mycket om Nordmarka genom historien. Först ut var nog Peter Chr. Asbjørnsen som skrev "A nat i Nordmarken" tryckt i norska legender och folksagor 1841. Otaliga litterära promenader, guider, forskningsrapporter och bygdebøker senare uppstod. Böckerna berättar att det blev vanligt att stadsmännen åker skidor i Nordmarka skidor i slutet av 1800-talet.

Och med Nansens expedition över Grönland sägs att den norska kulturen skapades. Nordmarka bör ställa villkoren för "ny Nansener" eller "new Northuger" om du vill.

Stugan hjärta

Stugan har en traditionell design med brunt färgade, vertikala paneler och rödmålade fönsterluckor. Inuti är det varmt och det rymliga köket kallas hjärtat av stugan. Familjen uppskattar goda måltider och spenderar mycket tid på att utforska nya sätt på matfronten.

HUS I NORDMARKA: Årsbyggd: 1970. Storlek: 140 m². Rumsavdelning: Vardagsrum, kök, hall med tillgång till källare, 4 sovrum, badrum med bastu och förråd. Makt och inline vatten. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

SLAPPER AV: På korridoren kan du koppla av vid TV: n. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

TRIVES BEST: Köket är rymligt och är hjärtat av stugan. Det finns också en separat köksö som används som avlastningsbord. Runt det långsträckta matbordet finns plats för många kabinister. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Vardagsrummet dominerar den vackra eldstaden med naturstenblandning. Den är byggd som en del av ändväggen, med stora fönster på varje sida. Här har de en fin utsikt mot vattnet Gjerdingen strax nedanför.

- Vi får aldrig trött på vyerna och lugn som skogen ger, berättar stugägare som ofta tar långa helger i kabinen. Det korta avståndet gör det bara möjligt.

Bra tradition

Vardagsrummet är indelat i flera små avdelningar för att möta olika behov. Eldstaden vid kaminen är vanligtvis reserverad för den äldsta generationen, medan minst är de minsta som kämpar utrymmet på bänken.

Det sägs förresten att miljön i norra Marka genomsyrad av nostalgi, och en vilja att behålla den gamla, säkra och bekanta. Den traditionella, kuperade stugan med små fönster och röda fönsterluckor är ett bra exempel på det.

ÖPPEN ILD: Den öppna spisen och sin egen bakugn ger en mysig atmosfär i köket. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Se också:

Här är Norges tuffaste betong stuga

Namngivna Norge dröm stuga 2013

Lägre kabin priser utan uppehållstillstånd krav

sval vila medan: Sovrummen är stora med fasta dubbelsängar och god skåp utrymme. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

FOREST RO: Här i skogen, är det inte ett ljud som kan stjäla sova på natten, bortsett från den tid då stora fågel är på lekplatser. Då är det stava och leva hela natten, och tur är den som får uppleva det på tätt lag. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära