All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

På resande fot i trädgården

->

Foto: Colourbox

När du köper villa på den använda bostadsmarknaden, ofta följa en etablerad trädgård med köpet. Men vad gör du om den tidigare ägarens stil inte passar in i dina planer för trädgården? Ja, du tar tag i det och omvandlar det till din egen bild.

Men innan du planterar växter med roten och skickar dem till komposthögen, överväg att använda dem på andra ställen i trädgården. Kanske det prydnadsväxter som idag skuggar för sätet passar bättre om det stod i den andra änden av tomten? Ta dig tid att ta reda på vad du vill flytta och var och vara beredd på stora växter som kräver mer förberedelse än stauder.

Beskär rötter

- Använd två säsonger Om du flyttar stora träd och buskar, rekommenderar trädgård planering Marit Næss. Hon är en utbildad bygartner och driver för närvarande Marits Hageplanlegging AS i Asker, men företaget tar även uppdrag på nationell basis.

- Den första säsongen, du förstör dig. Det innebär att du håller en spade runt hela anläggningen. Ringen ska vara något större än plantans diameter. När du klipper blöta rötter och träd eller en buske måste kompensera genom att skapa nya rötter så att mat och vätska absorption bibehålls. Om du tillåter växterna att spendera den första säsongen på detta, kommer de att få en mycket bättre start när du flyttar dem, säger Næss.

Roterande gröda bör ske tidigt på sensommaren. Det ger växterna tid att utveckla rötter innan de går till vinterdvalan. Den andra säsongen du gör flytten.

Undvik torkning

- Gräva först hålet för att flytta växten för att klara det. Rötterna torkar snabbt ut, och det går snabbt bortom växtens näringsmässiga upptag. Den tid då rötterna är ute av världen måste därför göras så kort som möjligt, säger Næss.

Utrotning är också anledningen till att det är tillrådligt att undvika att flytta växter mitten av sommaren när vädret är varmast och torrt. Du bör dock inte vänta tills den våta säsongen, hösten.

- Ju längre plantorna får att bosätta sig, desto bättre är det. Flytta dem antingen på våren eller på sommaren när den torkaste perioden är över, säger Næss.

Se till att växten står i sin nya baksmälla. Vattenvatten både före och efter att växten har landat. Var inte panik om plantan ser lite avslappnad på den första dagen eller två. Det har trots allt varit en traumatisk upplevelse och får styra lite. Efter några dagar kommer det att återhämta sig och har börjat etablera sig vid sin nya hangout.

ADVERT

Mest populära