All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

På jakt på möbler under semestern?

Köpa souvenirer som är utformad för att vara just det, är möjligen storindustrin, men för det mesta är reserverat för barn och dum mostrar .

Istället vill vi att norrmänna ska använda sin semester för att jakta på mötesskatter. Så när någon frågar kan vi säga att "jag köpte den här mattan på souken i Marrakech" och "jag köpte dessa ljusstakar på Paris i Paris." Och vid köp, följ en historia. Om hur säljaren sparas både det ena och det andra skatter från en rivning hanteras hus, ur en brinnande prästgård eller från hans barndomshem - innan fordringsägare inte kasta sig över dem. (Den finansiella krisen har gett upphov till många fina och rörande historier, måste veta.)

Sådana historier lämpar sig kanske som fest anekdoter över middag, men tyvärr är lyckligt långt ifrån sanningen. Eftersom det inte alltid är en mortel eller en finansiell kris som säljs.

Läs också: Möblerna kommer nu att berätta historier.

Design Cup i Danmark

Konglen är ett favoritstöldobjekt. Detta, i årsdagen utgåva med bladguld, kostar omkring 75 000 kronor. Foto: Louis Poulsen mer

På våra grannar i söder är långt mer designmedvetna än oss norrmän är inte väl bevarad hemlighet. Det finns knappast ett danskt hem utan en stol eller en PH-lampa. Detta har också tagit tjuvarna med dem.

För när det finns en villainbrott, tar tjuvarna bara silver, smycken och liten elektronik. Om det finns en designer lampa i taket, ta tjuven med det också. De exklusiva PH-lamporna är särskilt populära, och speciellt kungen, rapporterar den danska online-tidningen fpn. dk. Konglen kostar från cirka 40 000 till 100 000 norska kronor.

I södra Jylland har polisen noterat en markant ökning av stöld av designmöbler. - En PH-lampa nästan blivit något alla danskar har, och du vet tjuvarna, säger Lorenz Matzen, chef för den lokala polisen i Esbjerg till nättidning.

Hittills i år har de registrerat totalt 75 objekt med stulna PH-lampor. Polisen tror inte att det finns östeuropeiska gäng bakom, snarare lokala brottslingar.

Louis Poulsen, återförsäljare av PH-lamporna, kommer nu att skapa ett nytt numreringssystem som låter dig spåra de dyra lamporna. Och du blir varnad om du tänker ta med designlamper hem från den danska semestern här i år.

Tyvegods är en sak ... men vet du om du köper verkligt objekt? Lär dig skilja mellan original, kopia, inspiration och licens.

Kontrollera detta

Det är svårt att ta reda på varorna är från när du köper. Detta gäller särskilt de många använda marknaderna där människor kan hyra bud och försäljningen är inte reglerad. Det kan tyckas omöjligt att vara hundra procent säker på att du inte köper stöldgods, men här är våra bästa tips för dig att undvika att göra en illegal handel:

 • lita på din instinkt står det att något är fel, då kanske det är.Du borde också kunna njuta av inköpet efteråt och inte få en dålig smak i munnen varje gång du tittar på kupan.
 • Kontrollera priset De dagar då man kunde göra ett bra fynd på designervaror på begagnade marknader är i stort sett över. Om priset är för bra för att vara sant, är det vanligtvis bra att sälja snabbt eller kopiera. Styra bort.

Cash is King

Tjuvar önskelista

Enligt Ifs statistik är listan över de stulna mest:

 • Smycken, dyra klockor och bestick
 • Digitalkameror
 • Handhållna datorspel
 • musikspelare som MP3 och Playstation
 • Notebooks
 • Nya mobiltelefoner
 • Dyra solglasögon
 • Merkeklær
 • Pass

enligt uppgifter officer Storebrand försäkring, Hanne Gudding, bär inte exakt statistik här hemma känner att tjuvarna läser tapeter. Det är fortfarande den klassiska "smycken och pengar" som är mest populär.

- Vår erfarenhet är att tjuvar stjäl de klassiska föremålen som smycken, bestick, kassa, tv och pc. Korta och bra saker som är lättförhandlingsbara, säger Gudding till DinSide.

Vid Om de har märkt samma tendenser, men livet Grethe Heyerdahl kan berätta att tjuvar är säkert varumärkesmedvetna.

- När det gäller inbrott, tjuvar som varumärket när det gäller kläder, solglasögon och väskor. Men det är sällsynt att de tar möbler, lampor, säger Heyerdahl till DinSide.

Det kan således se ut designen lampan kommer att få hänga i fred, men vi kommer att tro Heyerdahl du kan passa lite extra om du har populära samlarobjekt:

- antikviteter och samlarobjekt som gamla leksaker, Frimärken eller mynt kan hamna på använda marknader, säger Heyerdahl.

ADVERT

Mest populära