All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

OLED - den mest effektiva belysningen?

OLED har pratat i ett antal år, men det är främst en ny och bättre teknik för bildskärmar har den fått uppmärksamhet. I detta område är fördelen med OLED att du kan "skriva ut" en film på ytor, och denna yta kan avge ljus när den är ansluten till styrkretsar och strömkällor.

För bildskärmar skapar du en matris som avger ljus i olika färger och skapar bilder, i motsats till LCD-skivor, som är flera lager av filter som stänger av det ljus som inte ingår i bilden. OLED ger både bättre bildkvalitet utan problem med färgvisning.

Läs också: LED - mycket ljus och lite värme?

Till skillnad från LED, som är en spotlight-teknik, arbetar OLED på ytor och kan därmed formas till en mängd olika objekt. Således gäller det för helt nya lösningar för belysning.

Foto: Novaled mer Foto: Novaled mer Foto: Novaled mer

Mest effektiva

Hittills finns lysrör som har varit den mest effektiva tekniken för vitt ljus, med den största ljusflöde i förhållande till strömförbrukningen. Nyligen har Tekniska Universitetet i Dresden, i samarbete med Novaled AG, lyckats utveckla en lösning som ger totalt 90 lumen per watt. Fluorescerande erbjuder mellan 50 och 70 lumen per watt när man räknar förlusten av reflektorer etc.

Den ljushet erhölls av plana, tredimensionella lösningar och optokopplare kan nå 124 lumen / watt.

Dessa enheter lyser med en intensitet på 1000 cd / m2, vilket är drygt tre gånger starkare än ljuset från en PC-skärm. Ljusintensiteter på upp till 5000 cd / m2 har också uppnåtts, med en effektivitet av 74 lumen / watt.

Ny ljusdesign

OLED öppnar upp till ny belysningsdesign, inte längre begränsad till spotbaserade ljuskällor eller rör.

Konceptet övervakare och reflektorer blir mycket utmanat när ytorna i konstruktionen är ljuskällan.

Läs också: Njut av LED-belysningen

Vad sägs om livet?

En utmaning för OLED-tekniken som fortfarande är olösad är dess livslängd, och det finns fortfarande problem med massproduktion.

Men tidshorisonten är inte hemskt långt borta, men Novaled vill börja med kommersiell produktion av OLED-baserade lampor under 2009/2010.

ADVERT

Mest populära