All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

äLdre kommer att ha lägenhet

Det finns stora skillnader i vilken bostadstyp vi lever i nu och vilken typ av bostad vi vill ha i framtiden. Den gemensamma nämnaren är att det nya boendet ligger högst upp på önskelistan.

Fristående hus och lägenhet kännetecknar våra bostadsförmåner, och önskningarna förändras med ålder. De yngsta föredrar de mest fristående husen, medan de äldre föredrar att föredra en lägenhet.

Detta kan leda till en ännu större brist på lägenheter i framtiden.

För få lägenheter

Enligt Prognoscentret behövs 38 000 nya bostäder ett år för att hålla sig till befolkningstillväxten.

Och framtiden ser Prognosesenteret att det kan byggas mer än 40.000 bostäder per år för att hålla jämna steg med befolkningstillväxten som var rekordhöga 67.600 under 2012.

Den huvudsakliga befolknings föraren är för närvarande invandring.

Förra året beviljades 30 000 starttillstånd, 8 procent mer än 2011, men det räcker inte. Och om du tittar på hur folket vill leva, så kan detta vara ett annat snitt i havet.

Totalt 27 procent av hushållen planerar att flytta inom de närmaste fem åren, och 41 procent av dessa föredrar nytt över använda bostäder. Detta visar en undersökning utförd av fastighetsmäklare 1.

Dagens bostadslager består av 53 procent friliggande hus och 25 procent lägenheter.

Hushållens preferenser i framtiden är att 38 procent vill ha en villa och 40 procent vill ha lägenheter.

Detta anger en täckning på cirka 330 000 villor och en täckt täckning på cirka 320 000 lägenheter på dagens marknad.

Äldre söker enklare levande arrangemang

Det är inte de unga människor som vill enklare levande arrangemang, är det föräldrarnas generation och de äldre i störst utsträckning vill lägenhet.

- Vi gör ofta mätningar så här, och trenden är densamma. Majoriteten av de som flyttat barn vill ha ett enklare boende. Det betyder att det finns en betydligt högre andel som önskar en lägenhet än den andel som lever idag. Det finns en tydlig trend att majoriteten av äldre vuxna föredrar lägenhet, medan unga, i så stor utsträckning föredrar fristående, säger Kåre Elnan, ekonom och delägare i Prognosesenteret.

Elnan anser att detta sätter finger på viktiga förhållanden.

- Siffrorna visar att fler människor vill ha en lägenhet än de som bor på detta sätt idag. Det är med andra ord ett underliggande behov av flera lägenheter, nationellt och regionalt.

Men vad vi vill är inte alltid vad vi får, och på många ställen är det inte ekonomiskt lönsamt att bygga nya lägenheter.

Olika krav

Nästan 40 procent av de tillfrågade under 30 år säger att de vill bo i ett hus, och en full 49 procent säger att de vill flytta inom ett till två år.

- Många av dem som själva är upptagna i ett fristående hus med gott om utrymme, anser att detta är ett föredraget boende. Den norska kulturen är fortfarande så vi skulle vilja närhet till rekreationsområden, gräs och träd och fristående dröm förknippas ofta med det förtroende som vi hade i sin egen barndom, säger Elnan.

Men även om det här är vad vi vill, finns det också något som kallas pris, finansiering, plats etc. som hjälper till att nyansera bilden.

Många yngre hemköpare drar sig därför ur städer för att förverkliga husets dröm, och ofta äventyras de radhus och fyrdubbla bostäder.

Mäklare noterar trenden

DNB Eiendom är en av de största fastighetsmäklare i landet, och de är kända trender.

- När du får barn vill du ha ett radhus eller friliggande hus och när dina barn flyttar vill du ha en lägenhet. Medan den unge firer om krav läge och faciliteter för att uppfylla husdrømmen att quad föräldragenerationen av utrymmesbehovet få parkering, balkong, hiss och närhet till kollektivtrafik och affärer, säger Liv B. Hansteen, chef för projekt förmedling av DnB Eiendom Oslo.

Hansteen säger att moderproduktionen flyttar tidigare till lägenheten än tidigare, och att fler och fler människor drömmer om lägenheten. Hon tycker att förklaringen är enkel.

- Mindre utrymme innebär mindre tvätt, underhåll och skärning av gräs. Dessutom många hytt och vi reser mer. Vi har inte tid och vill ha det enklaste möjliga ", säger hon.

ADVERT

Mest populära