All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Gamla, slitna och dyra

Av: Ingvild Kjøde

[Ugjyldig objekt (NAV)]

som ett sovrum phonic på 33 kvadratmeter i centrala Oslo var nyligen såld för 760. 000 kronor. Det var 70 000 kronor mer än ett prisförslag.

Lägenheten låg mildt. Både badrummet och köket måste rengöras från början och både tak, väggar, lister och golv måste målas eller bytas ut i alla rum. Ändå fick säljaren över 23 000 dollar per kvadratmeter, över 3 000 dollar mer än genomsnittliga kvadratmeter i huvudstaden.

Mer än Måla

Ofta får du mer plats för dina pengar när du köper renoveringsartiklar, men det är inte värt det. Foto: Anne Angelshaug. Se mer

Din Sidekonomi har tidigare skrivit att det inte är värt att poppa upp fastigheten innan du säljer den. Vi antog att hemmet var ganska väl underhållet, och mäklarna menade att du inte skulle återhämta kostnaden för renovering i försäljningspriset. Klicka här för att läsa mer om renovering.

Om du köper ett renoveringsobjekt måste du borsta om du vill eller inte. Om det i bostadsreklamet gäller en renoveringsobjekt, är det säkert att fler än ett par målningar behövs.

Logiskt sett är priset lägre när hela lägenheten är förfalskad, men är det så mycket lägre att det lönar sig att köpa ett renoveringsobjekt?

Klicka här för att läsa hur man utvärderar värdet på ett renoveringsobjekt.

Inte för män

Enligt daglig chef för Byggstrategi, Dag Torgersen, har det aldrig funnits någon undersökning av vad som lönar sig.

- Som person skulle jag ha varit ovillig att köpa ett hem med dålig teknisk standard. De som behöver hantverkare att renovera kan inte vara säkra på att få tillbaka de pengar de investerar, säger Torgersen.

talesman för notarie egendom, Eivind Rodem, håller med:

- Om du inte är särskilt skicklig, bör du inte gå ombord på stora projekt. Det kostar minst lika mycket att köpa ett renoveringsobjekt som du aktiverar, till exempel att köpa ett välskött hem, säger Rodem.

Tron på vinster

Följ bostadsmarknaden:
  1. Polsa med 30 procent grönsaker
  2. Därför bör du också tvätta koka-in-bag ris
  3. - Nej, du får inte cancer från att äta blåbär < 999> Varför är pizzarundan när lådan är fyrkantig?
  4. Hur blir man av med tjurar?
  5. Även om renoveringar inte brukar vara en guldgruva för män, rapporterar alla mäklare att vi har varit i kontakt med ett stort intresse för den slitna krypningen.

- Många ser en potentiell vinst vid en renovering, säger Rodem i Notar.

- När marknaden stiger, prissätts ofta ofta renoveringsartiklar till höga priser. Det är inte ovanligt att köparen har underskattat hur mycket renoveringskostnaderna, och det totala priset är oproportionerligt hög, säger Barbro Rasmussen, akademisk chef för Gjensidige NOR egendom.

Hon anser att det stora intresset är speciellt sant för lägenheter som är centralt belägna och att det inte är samma riffel av utslitna villor.

Endast kosmetika?

Dag Torgersen i Byggstrategi vet hantverkare som specialiserar sig på att köpa hyrda lägenheter, att borsta dem och sälja dem med vinst. För dem lönar sig det för att de själva kan göra jobbet.

Torgersen anser att en individ måste skilja mellan lägenheter där tekniska installationer (som nya badrum) behöver göras och hem som bara behöver kosmetiska grepp (färg på väggarna).

Professionell ledare i exakt egendom, Stein Vaagan, håller med om.

- Heminredningsprodukterna är mycket populära och kostar sällan ett dåligt pris. Måste du hyra folk för att städa ditt badrum och kök, betalar som regel inte fastigheten, säger Vaagan.

Vill du lära dig mer om att få reda på om renoveringen är en förlust eller ett vinnande projekt för dig? Klicka på länken i rutan högst upp till höger för att få DinSides recept.

ADVERT

Mest populära