All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Gamla stan där nästan allt är nytt

Den omfattande rekonstruktionen av Altstadt i Dresden är Tysklands största rekonstruktionsprojekt.

Stadens historia som ett centrum i Europa för kultur, vetenskap och teknik är lång: 1700 och 1800-talet Dresden kanske den viktigaste staden i Centraleuropa. Återuppbyggnaden har kommit långt, men den är inte färdig.

Rekonstruktionerna av de kvadratiska kvartalen kommer att vara rätt så som det en gång var. Ingången kring Neumarkt-torget är indelad i åtta kvartdelar, varav en är ett separat projekt. Majoriteten av de gamla byggnaderna är ombyggda som originalet, eller med minst en fasad som liknar originalet.

Det har uppenbarligen varit en lång process med oändliga diskussioner, men huvudidén är att projekten måste följa Dresdens historia.

De bästa hantverkare

Symbol för återuppbyggnaden av Neumarkt är den dominerande Frauenkirche.

Kyrkprojektet var inte bara en tysk fråga: en grund grundades över hela världen, inte minst med givare från Storbritannien och USA.

Det var dags för belöning, med supportrar som David Rockefeller och Henry A. Kissinger i Friends of Dresden-organisationen. Drottning Elisabeth stod i spetsen för den brittiska Dresden Trust.

I förstöra högen av Frauenkirche hittades mörker, original block - hela kyrkan i sandsten haft sedan 1700-talet varit ett svart märke. Under ombyggnaden har den nya kyrkan fått 3 500 ursprungliga svarta stenar. Tysklands bästa hantverkare har deltagit i rekonstruktionen - inte minst i den magnifika kyrkan. Det är nästan 100 meter upp till kupolen med en diameter på 25 meter. Den ombyggda Frauenkirche öppnades 2005 och besöks nu av två miljoner turister varje år. De kan ta hissen nästan till toppen och från den panoramiska plattformen ser staden spridas ut längs Elbenfloden elva.

Tyskland som ett pionjärland

- Det är fantastiskt att skapa en urban likhet som tidigare. Att de strävar efter att behålla den gamla är underbar, säger målare Terje Kaasa i Kaasa AS.

Han är tredje generationens målare i Oslo med stor erfarenhet inom gamla byggnader och studerar bilderna i dagens Dresden.

- Titta på färgschemat - det är fantastiskt! Några av dessa färger finns också i Norge. Se till exempel rosa tänder - vi tror att slottet i Oslo ursprungligen var rosa och blev gul. Grön, den svaga olivfärgen, användes också i stor utsträckning i Norge. Det är bra med mörka klassiska fönsterramar - de vita kom först senare. Originala fönsterrutor skapar rätt uttryck. Och här har vi två våningar tak - du kan se den i många gamla europeiska städer.

Tyskland har länge varit ett banbrytande land i bland annat målningsindustrin. Tidigare reste norska hantverkare till Tyskland för att lära sig.

- Tyskland har en lång tradition av gamla, ärevördiga byggnader. Dessutom var de tidigt och fortfarande till stor del utvecklare och leverantörer av produkter. De har alltid varit självförsörjande - både med material och maskiner / verktyg. Vi har arbetat med tyska leverantörer för byggnad och fasader sedan 1980-talet, säger Terje Kaasa.

Restaurering i Oslo

Inga projekt i detta land är uppenbarligen vad Dresden har genomgått, men tanken på restaurering och bevarande har länge varit rotad här också.

- I Oslo idag görs ansträngningar för att återställa originalets utseende, så att byggnaden verkar helhetlig. Windows är också viktiga här - det är på ett visst sätt fasadens ögon.

I stora och stora byggnader görs ett stort arbete av byggare och konsulter i samarbete med Byantikvaren och Riksantikvaren.

Det finns breda riktlinjer för hur det kommer att bli.

- Sedan har vi vår kompetens inom utförande och detaljer som kan hjälpa till att lyfta resultatet ytterligare.

Med vår tradition vet vi vad som behövs för att få en helt återställd fasad. Vi samarbetar med andra aktörer för att göra rätt uttryck.

Ett projekt kan bestå av fasadrehabilitering, fönsteråterställning, inredning, takläggning, dekorationer, el och belysning. Det finns många saker som hör hemma till varandra. I många fall är det också privata aktörer på byggmarknaden.

- Det finns en liknande bedömning som måste göras här också. Jag rekommenderar att fasaden tillbaka till originalet eftersom fasaderna var på sitt bästa.

Det var vad arkitekterna ville ha det att vara. Om du tar hand om byggnaden och gör det rätt, kommer du att hålla det närmast för evigt. Med felaktig behandling kan det snabbt gå ner med en byggnad. Goda tekniska lösningar är absolut nödvändiga.

Nybyggnad eller gammal

Många aktörer på marknaden vill uppenbarligen bygga nya. Det betyder i händelse av att det slits ut gammalt. Eller de vill gå till en gemensam lösning.

- Idag har vi några bra exempel på hur de vill behålla och bygga nya. Det är spännande att se Västbanken med den gamla, statliga stationen och eventuellt en ny museibyggnad. I Norge finns många exempel på gamla, vackra byggnader som har rivits, där nya byggnader listas. I ett stort antal fall tror jag inte att det hade hänt idag. I vissa fall tycker jag också att det är bra att återställa delar av ett projekt i kombination med nya byggnader. Det är bättre än att riva hela förflutet.

Det finns en ny byggnad mellan äldre byggnader på gatan.

- Inga problem är lika. Projektet behandlas av Byantikvaren och Riksantikvaren tillsammans med planerings- och byggnadsbyrån i kommunen. Grannar har också hörsel. Det finns faktiskt många frågor att besvara och bestämma, avslutar Terje Kaasa.

ADVERT

Mest populära