All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Gamla ugnar bränna så gott som nya ugnar

Alla nya vedeldade spisar som säljs i Norge idag är så kallade flamförbränningsugnar. Ny förbränningsteknik gör det möjligt för de nya ugnarna att utnyttja energin i skogen bättre. Det innebär både lägre partikelutsläpp och lägre träförbrukning, en fördel för både miljö och plånbok.

I vissa kommuner kan du till och med få upp till tre tusen dollar för att ersätta den gamla vedspisen med en ny.

- betyder det att du ska byta ut din gamla spis och investera i en ny?

- Inte nödvändigtvis, säger Anders Sundvold, som har gjort det till sitt liv att spara gamla ugnar. Han säljer Old Ovner på Leira, och är en av de få experterna i Norge för restaurering av ugnar.

- Killar dig rätt, det vill säga med torr ved och god syretillförsel, är de gamla ugnarna så ren förbränning som den nya, säger han till Bonytt. nr.

- Vilka kaminor brinner så effektivt som de nya?

- Först och främst gamla grusugnar eller golvugnar. Med rökkanaler på två och en halv meter inuti ugnen finns det inte mycket partiklar kvar i luften som når röret. Och värmen är kvar i rummet, "påpekar Sundvold.

BESTSELGER: Aadals Brug nr 17 var en bästsäljare. Denna modell är från slutet av 1850-talet, och ägaren betalade då 10 specialerbjudanden och 10 shillings för den. Foto: Foto: Jan Larsen

Kulturarvet försvinner

Du har aldrig fälld av före

Enligt Sundsvold är braskamintillverkare mer angelägna om att sälja nya spisar ännu erbjuda reservdelar som tillåter människor att bevara sina gamla spisar. Som ett resultat säljs oönskat många välfungerande ugnar utomlands eller smälts.

Således bidrar missförstånd till den gradvisa försämringen av det norska kulturarvet, säger Sundvold.

Som ett försök att motverka denna trend, spisar som tillverkats före 1940 undantagna från de krav som annars skulle ställas in omlokalisering och ominstallation av gamla kaminer.

Anledningen till amnesti, enligt Kulturarv att alla äldre norska spisar måste anses värdefulla antikviteter.

Det som är okänt för de flesta är att den gamla klenodien ändå lyckas uppfylla dagens krav på partikelutsläpp.

Kräver korrekt förbränning

MODERN Casting: De nya värmarna är utformade så att kan brännas effektivt även med mindre luft och mindre Maint. Foto: Foto Morsø

Morten Seljeskog forskare Sintef Energi, spåra utvecklingen av nya vedspisar täta. Han bekräftar ugnsreparatorens påståenden att gamla ugnar kan matcha de nya i effektivitet men med vissa reservationer.

Ugnen sparar höger 15 påsar på

- Äldre ugnar med långa brännkammaren, liksom golvvärmare kan använda torr björk och rak pull bränna nästan lika bra som en ny ugn när du bränner vid nominell belastning och kanske även ner till två kilo torr i timmen, säger Seljeskog till bonytt.nr.

Flera gamla ugnar kan sålunda mäta sig med de nya så länge det brinner tillräckligt och till och med med riklig lufttillförsel. Men om du vill tömma veden och sänka värmen, får de gamla ugnarna problem.

- Utan den nya förbränningsteknologi - som är isolerad förbränningskammaren så att luft tillförs i två steg så att partiklar och gaser brinner ut i överskott av förbränningskammaren - kommer förmodligen gamla ugnar misslyckas när gasspjället i lufttillförseln. Då lyckas dessa ugnar inte tillräckligt med partikelutsläpp.

Så länge du motstår frestelsen att återuppblåsa lufttillförseln, är de gamla ugnarna värda mycket mer än deras vikt i järn.

Den viktigaste faktorn för hur mycket värme du får från veden och hur mycket partiklar du släpper ut är inte själva kaminen, men skjuttekniken och träkvaliteten.

Det betyder att din gamla charmiga vedspis inte kan vara så gammal om än. Kanske borde det fortsätta att spela huvudrollen som både smycken och värmekällor.

Den äldsta är bäst

Alla gamla vedspisar är dock inte lika effektiva och kan ersättas av Sintef-forskaren.

- Ugnarna, först och främst bör ersätta kamin producerade 1960-1970 och upp till 1998, dvs. värmare med kort / liten eldstad och rökkanal korta guide, oisolerad förbränningskammaren och av en koksugn, nämnda Seljeskog.

VÄRMEFFEKTIVA KUNDER: Användning av historiska vedspisar kan vara kompatibel med miljövänlig uppvärmning. Foto: PHOTO: Jan Larsen

Det är svårt att ta reda på om ugnen är tillverkad före eller efter 1940. Endast sällan är produktionsåret markerat i ugnen. Det är som regel möjligt att hitta både tillverkare och serienummer, och baserat på denna information kan du uppskatta en ungefärlig produktionstid.

Läs också:

Hitta det bästa veden

Lyser du uppifrån?

Dessa är de största skjutstiften

Så här använder du startkablar

ADVERT

Mest populära