All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Gamla låssystem osäkra

Text:

Den stora majoriteten av bostadsrätter och kooperativ med gemensamma entrédörrar har systemet nycklar. Detta innebär att om du förlorar nyckeln till ytterdörren, kan du inte göra en ny utan att du har en rekvisition som visar att du bor där nyckeln tillhör och att du har anledning att köpa en annan. Men många låssystem är så gamla att det inte längre är ett problem för oprofessionellt nøkkelslipere att skapa nya nycklar - utan rekvisition. Det betyder att vem som helst kan radera nyckelkopior och komma in i områden som i början skulle vara reserverade för boende.

- Detta är ett säkerhetsproblem som många människor inte är medvetna om, påpekar koncernchef Christoffer Viig i Safe Rome.

Dåliga ämnen

Främmande människor i upproret, inbrott i bås och nycklar som spricker i låset. Det här är några av de problem som kan uppstå i fackföreningar och bostadsföretag med kopierade nycklar i vägen.

- Om du försvinner en entrédörr till till exempel tvättstöd, snickare eller annat, kontrollerar du inte hur många knappar som kan kopieras från det när du får tillbaka det, påpekar Christoffer Viig.
Förutom sårbarheter, är det också praktiska problem med nycklar som maldes genom oprofessionellt utan rekvisition. Ämnen som används är vanligtvis så dåliga att de lätt går in i låset.

- Vi flyttar ständigt till människor som bryter nyckeln i låset. Då pratar det ofta om kopior som aldrig borde ha använts i början, säger Christoffer Viig.

Gäller gamla lås

Det är främst äldre låscylindrar som exponeras.

- Vissa äldre låscylindrar har inga patenterade profiler. Det handlar om att göra det lätt för oprofessionella nyckelskyttar att kopiera, vilket är mycket viktigt, säger seniorkonsult och presskontakt i Norske Låsesmeder, Bjørn Ørnung. Han rekommenderar folk att prata med en seriös låssmed om de tvivlar på om låssystemet i hemmet har mål.

ADVERT

Mest populära