All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Gamla golv blir som nya

- Om golvet är av en kvalitet som kan slipas, det finns många skäl att möblera stället för att lägga nytt, säger Arild Walter Hansen Floor Construction AS. De är angelägna om människor som vill förnya den gamla våningen.

Fördelen med den gamla våningen är att den ligger där. Skulle du lägga till en ny, kan det vara nödvändigt att ta bort det gamla golvet för att inte ha problem med dörrpaneler, och du måste ta bort och omplacera listor. Du kan också behöva byta listor. En fördel är också miljöaspekten; Det kommer att bli mindre skräp genom att investera i vad som finns där.

Kvalitet, utseende och pris är gynnsamma

Före renovering: en bekant sikt för många, golvet har gulnat. Endast en del som har täckts har originalfärg.

En som har valt att satsa på det gamla golvet är Anders Hvinden, produktchef för Woodstjerner på Scanox. När han skulle borsta hemma valde han att förnya den gamla 3-stjärniga parketten eller göra "alla andra" följa trenden och köpa 1-stake parkett och lägg till nya. Både ekonomi, kvalitet och utseende diskuterades innan man valde att satsa på befintliga våningar.

- Prissättningen är slipning och ny ytbehandling är mycket fördelaktig när det gäller att lägga till nya, säger han. Oavsett om du gör jobbet själv eller få jobbet gjort av en professionell hantverkare.

En professionell betalar sig

När den gamla färgen torkas bort blir träet lika ljust och fint som nytt.

- Att göra jobbet själv är kostnaden för knappt 90 miljoner per kvadratmeter, inklusive uthyrning av slipning, golvrengöring, golvolja, hårdvax olja och nödvändiga verktyg för tillämpning, säger han.

Han döljer sig inte för att glida ett vardagsrumsgolv inte helt för nybörjare. Du kanske vill träna i ett mindre rum, och du måste vara bekväm med användningen av kvarnen. Lösningen kan vara att anställa en professionell hantverkare.

Före behandlingen måste hela golvet slipas och ytan ska vara jämn och fin i hörnen och hörnen.

- Det är faktiskt billigare än de flesta tror, ​​säger Hvinden. För cirka 300 kronor per kvadratmeter har du en ny våning. Professionellt slipad, färgad med gulaktiga flingor och behandlad med hård olja eller golv på toppen. Du bestämmer färgen själv. Med de produkter vi har idag har du många färgmöjligheter, säger han. Och du kan välja om du vill ha hård vaxolja eller gul nivå som efterbehandling.

Han tillägger att priset kommer att variera något beroende på den önskade ytan, område, rumslig fördelning, typ av parkett, etc.

Klar, nya och däck fräsch

Den nyligen slipade golvet var färgas med vitpigmenterad olja. Därefter lakades det med matt gulvlakk.

Han använde Trestjerner Gulvolje i färgen White Snow och målade två rockar med trestjärnig golvmatta. Han är mycket nöjd med resultatet.

- Vänner kommer att besöka kommentar på det nya, vackra och freshe golvet. Ingen tänker på antalet stava eller att det här är ett gammalt golv, säger Anders Hvinden.

Golvet låg där, men såg inte längre ut. Efter en bra makeover är den klar för år med ny användning.

ADVERT

Mest populära