All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Gammaldags att använda toalettpapper

Text: Nina Granlund Sæther


- Vem skulle tänka på att gnugga stump av en liten baby ren med torrt papper om man har tillgång till rent vatten, be Christoph Behling.
Den schweiziska designern, som bor i London, har fått mycket erkännande från ett antal industrier och miljöer. Han är bland annat chefdesigner av klocktaggen TAG Heuer. Nu har han också varit designer av Geberits nya duschtoalett. I stora delar av Asien föredrar toaletter snarare än papper. Och Behling tvivlar inte på att vatten har sina fördelar. Han lärde sig det när han bodde i Japan. Efter att ha varit van vid duschrummet gillar han inte längre att bo på ett hotell utan. Det blir som att inte få duschen på morgonen.
- Ny teknik kommer också ta badrummen. Det är helt enkelt gammaldags att använda papper, påstår han.
- Ska jag skära ner träd och göra papper för att rengöra min dotter?

Daglig lyx


Att prata om toaletter är övertygande för de flesta. Men det är också viktigt att designern hävdar. Trots att han är känd för att forma lyxiga produkter, misstänker han att han blir stulen.
- Jag föredrar att göra de små sakerna i livet bättre. Vi går till toaletten flera gånger om dagen. Att göra en toalett funktionell och bekväm - det är vad som är lyx för mig, säger Behling. Han gillar skandinavisk design, och har till exempel Wegner stolar hemma. Vi har varit bra på att få ut det mesta av vardagliga produkter, säger han.
- Det är som att göra god mat med enkla ingredienser; Det är vad jag tycker om den skandinaviska kulturen. Det är vad som är riktig kvalitet.
Men kvalitetskostnader. Och det kostar några dollar att köpa en duschtoalett. Priset är ca. 6 -7.000 kronor för den allra billigaste till ca. 50 000 kronor för de mest exklusiva. Installation är också tillgänglig.
- Ett badkar man kan använda fyra gånger per år kostar betydligt mer, men det ger inte alls lika mycket omvårdnad, hävdar Christoph Behling.

Gör Lukt extraktionsenheten


Wenche Sydhagen, marknadskoordinator för Geberit i Norge, verkar det finns extra uppmärksamhet som Christoph Behling tog sig an uppgiften att utforma sin nya toalett, toppmodellen Aquaclean Mera.
- Han har gjort ett fantastiskt jobb att packa Mera unika funktionalitet i en fin och sömlös design, säger hon. Förutom att duscha ryggen med vatten och att torka efteråt har toaletten ett antal smarta lösningar, tror hon. För det första kommer denna toalett en gång för alla att diskutera huruvida toalettsitsen kommer att vara upp eller ner. Inbyggda rörelsesensorer öppnar automatiskt toaletten när någon närmar sig. Samma sensor lyser upp ett diskret LED-ljus som är perfekt för nattliga toaletter. Det finns också automatisk uppvärmning i toalettsitsen.Så oavsett hur kall det är i badrummet får du inte en kall chock när du sätter dig ner. Vattnet som kommer ut är naturligtvis kroppshärdat. Mycket nöje för dem som är på väg - och alla som kommer strax efteråt - AquaClean Mera har också automatisk luktsugning. En lugn fläkt tar bort alla luktar där det uppstår; dvs i toaletten. Det gör doft och annan ventilation överflödig, vi måste tro Sydhagen.
- Undersökningar som vi gjort om norska hushållsvanor visar att norrmän spenderar genomsnittligt 14 minuter om dagen på toaletten. Om varje tredje norska konsument vill ha bättre hygien när man besöker toaletten, och med duschtoalett rengörs du med vatten vilket ökar välbefinnandet hos alla som försöker. Flera av våra kunder säger att när de har duschtvätt hemma, känner de sig inte rena när de måste rengöra toalettpapper, säger Wenche Sydhagen.
När nästan sju av tio japanska familjer har en duschtoalett hemma är duschtoaletter fortfarande en nischprodukt i Skandinavien. Den danska VVS-industrin uppskattar att 2015 blir genombrott året för duschtoaletter i Danmark. Wenche Sydhagen i Geberit Norge anser att norska konsumenter sannolikt kommer att välja denna typ av toalett.
- Trenden vi ser är att badrummet blir lyxigare. Vi ser frittstående badkar, minimalistisk design och fler kvadratmeter. AquaClean passar väl för trenden.

Handikappvänligt


Dessutom erbjuder Villeroy & Boch / Gustavsberg duschtoaletter. ViClean är deras nya modell. Den är gjord i samarbete med italienska designers Daniel Debiasi och Federico Sandri. Toaletten har justerbart duschmunstycke, justerbar vattenstråle och temperatur. Här kan du få en bekväm komfortdusch eller en pulserande massagedusch om du vill. Enligt tillverkaren ger vattenrening en mer försiktig behandling av känslig hud och minskar risken för allergiska reaktioner när man använder papper. Dessutom kommer Dusjoalett vara en mycket bra hjälp för personer med nedsatt rörlighet. Du måste helt enkelt vrida sig för att komma överens med papperet.
Detta bekräftar handikappredaktören Handicapnytt, Ivar Kvistum:
- Denna typ av teknik kan hjälpa vissa människor att få mindre behov av hjälp, säger han. Handikappade kan få både duschtoaletter och bidetstillsatser genom de offentliga hjälpcentren. Men gränserna mellan handikappade och icke-handikappade är flytande, påpekar han. Även äldre som börjar bli lite styva i lederna kan njuta av dessa typer av produkter.
- Jag tycker därför att det är naturligt att det finns en privat marknad bredvid vad allmänheten kan erbjuda av funktionshindrade, säger Ivar Kvistum till Hus & Bolig.
ADVERT

Mest populära