All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Gamla tak - nya möjligheter

Gamla tak i mörker furupanel, det finns många som vill göra något. Andra som bygger ett nytt tak skulle gärna följa de ljusa trenderna och vill ha ett gott tack. Gemensamt för dessa grupper är att de kanske inte vet hur man skapar en ljus modern tak, och de fruktar att måla taket, eftersom de har lärt sig att det kan vara ett svårt arbete.

droppfri möjligheter

En dropp glasyr gör det omöjliga möjligt - Herdins Tak och Panel Vita gör taket ljusa och moderna utan att droppa. Det är en vattenbaserad lasur för obehandlad eller tidigare målade inomhusbartre. Lasern förhindrar och saktar så kallad guling och den gamla och gulade panelen får en vacker och ljus silkematta. Det är lätt att applicera och finns både som vit och extra vit.

Förbehandling

Panelerna måste vara rena och väl rengjorda innan de startas. Rengör med tvållösning eller med ett fettlösligt alkaliskt rengöringsmedel. Smuts och rester av fett hindrar lasern från att tränga in i trädet, vilket resulterar i ett skyddat slutresultat.

För träytor kan träet slipas med sandpapper (120-150 korn) före behandling för bästa resultat. Puss i träets fiberriktning. Motsvarande arbete gäller för tidigare målade ytor där färgen har börjat blossa. Härdat tak och panelvit sänker blödningen. Det är således inte nödvändigt att använda kvist.

Kontrollera skugga och häfteegenskaper på en mindre synlig plats innan du börjar.

Applicera

Var försiktig så att du inte överhettar rummet när du målar. Lasern är bäst vid 18-19 C & ordm; . Undvik att korrigera en byggampa eller annan källa som avger värme direkt på panelerna.

Rör väl i lasern före och under arbetet. Om du har fler lådor, blanda dem ihop för att jämföra eventuella sken och skuggskillnader.

Applicera lasern med en mjuk pensel. Börja borstslaget innan du placerar borsten mot bordet för att undvika märken där borsten läggs mot bordet. Detsamma gäller där borstslaget slutar.

Arbeta systematiskt i trädets längdriktning med 2-3 tabeller i taget. Avsluta aldrig mitten av ett bord eftersom det kan orsaka oönskade överlappseffekter.

Om flera personer mallar samtidigt måste man komma ihåg att arbeta i samma riktning, antingen sida vid sida eller direkt efter varandra. Det gör det lättare för den andra att se hur mycket som tillämpas och det blir lättare att få samma nyans.

Tidigare målade ytor kan kräva två behandlingar för ett konsekvent utseende. Låt det torka i ungefär fyra timmar, upprepa sedan behandlingen tills önskad vitare är uppnådd.

Efterbehandling

Ingen speciell efterbehandling krävs. Om du vill ha en målad yta på glasyr, kan du använda ett vattenbaserat klart lock, t ex Herdins golvfärg.

Rengöringsverktyg

Borsta av borstar och andra verktyg försiktigt. Om du är helt klar med lasern, rengör du borsten med tvål eller tvättmedel i ljummet vatten. Om du bara ska ta en paus och fortsätta senare kan du lägga din pensel med färg i en plastpåse som stänger väl laser fortsätter.

Tömda och rengjorda paket skickas in för återvinning. Vilken produktrester som helst lämnas till miljöstationen.

Rengöring och underhåll

Om panelerna blir smutsiga, torka dem med en trasa med lite tvättmedel.

Några tips att tänka på

  • Tänk på att ett bra grundarbete fungerar, eftersom det påverkar slutresultatet. Läs anvisningarna noga innan du börjar.
  • Det är klokt att använda bra kvalitetsverktyg. En pensel som inte är anpassad för användning, innehåller gammal färg eller att förlora hår kan påverka det slutliga resultatet negativt.
  • Glöm inte att byta färg före och under användning.
  • Du väljer den vithet du ville ha på panelerna genom att läsa en eller flera gånger.
  • Herdins Roof and Panel White har en inbyggd funktion som hämmar blöjning av blödningar. Om härdad tak och panelvit appliceras flera gånger, fungerar den första stroken som en klibbig färg. Om du vill ha ytterligare förstärkning av bukblödningen, applicera en kvist på kvisten före laser. Var försiktig med applikationen på kvisten för att undvika ojämnhet i slutresultatet

ADVERT

Mest populära