All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Okej att lagra kläder i råkorgen?

Hus som byggdes på 1960-talet och 70-talet hade i allmänhet endast kallt råkjeller, och många av dem har förblivit odekorerade.

- Du kan använda råkällaren som lagringsutrymme, men det är viktigt att ta hand om fuktigheten. Det är över 70 procent, det kommer att växa mögel på kläder, läder, kartong, papper och andra organiska material, nämnda Roger Zachariassen i Exterminators.

Han är chef för företagets ansträngningar att förebygga misstag och brister i bostäder.

Ju mer luftfuktighet överstiger 70 procent, desto snabbare kommer mjölken att komma. Mugget kommer extra snabbt om det är både varmt och fuktigt i råkällaren.

- Många butiker i källaren utan att först kontrollera fuktigheten. Då kan det gå fel, säger han.

Temat är tillämpligt på flera sätt under våren. Vinterkläder måste tas bort. Tältet går in i marken, vilket ökar chansen att övervattna, vilket leder till större belastning på dräneringen runt huset. Om avloppet är dåligt blir det fuktigare i källaren.

Läs också:

Att skapa dockskåp för barn

Ser du dig ett roligt projekt som kommer att glädja barnen för år? Skapa ett överdådigt dockor!

Håll luftfuktigheten ner

Om du har en råkjeller och funderar på att använda denna för lagring, bör du skaffa en fuktmätare. Dessa är ofta storleken på en mobiltelefon och kan mäta rummets fuktighet. Ofta har de också temperaturmätare.

Impex fuktighetsmonitor. nr. Foto: Tillverkaren

För att minska risken för mögel, bör rummets fuktighet hållas under 60 procent. Men det är viktigt att notera att det kommer att finnas högre luftfuktighet där temperaturen är lägre än annars i rummet, så nära ytterväggen och ner till golvet.

Ska du lagra något i en råkällare, ska den helst ta 10-15 centimeter bort från ytterväggarna och lite upp från golvet. Zachariassen rekommenderar även att använda hyllor och hyllor av stål, inte trä.

Ventiler i råa källare ska vara öppna så att fukt finner sin väg ut. Detta är särskilt viktigt på vintern.

Läs också:

Gör det själv: Hur man monterar rännor

För att montera rännor.

Avfuktare

- Dessutom kan det finnas insikt om vatten från terrängen utanför ytterväggen. Betonggolv i rå källare är också lite fuktig, säger Zachariassen.

Saltstrålar på väggar och källargolv är en indikation på fukt uteifrån. Hög luftfuktighet i råkällaren kan inte producera sådana saltavlagringar.

- Aktiv avfuktning är ofta den bästa lösningen för många insekticider och kryssare med fuktproblem, säger han.

Regelbundna kondensfuktare är inte tillräckligt bra i källarens temperaturer. Anticimex använder så kallade krypfuktare, som också har en bra effekt även vid låga temperaturer. De regleras hydrostatiskt och startar när luftfuktigheten når en viss nivå, i det här fallet 60 procent.

Vad du lagrar i källaren kan påverka

Vad du lagrar i källaren påverkar också luftfuktigheten. Ska du spara ved, borde det vara så torrt som möjligt.

Enligt Anticimex kan en kubikmeter trä avge så mycket som 200 liter vatten under torkning. Fuktig ved som lagras i råkjeller blir mögligt och kan leda till tillväxt av real röta om den lämnas för länge.

Läs också:

4 apps som gör huset snyggt

Tjäna pengar på saker du vill bli av med. Här är 4 appar som du inte klarar av utan när du ska sälja begagnade artiklar online.

Därför rekommenderar de att en apparat töms och rengörs helt före ny lagring. Även vid bör lagras från golv till yttervägg.

Moldy mattor

I många källare är mattor på golvet, det kan också skapa problem eftersom unken sitter lätt i sådana material.

- Vi finner fyllmedel på källarvåningen som visar sig vara orsaken till dåligt inomhusklimat i huset. Röken är full av mögel på grund av det konstanta tillförseln av fukt. Först när det kastades, har problemet i golvet försvunnit.

Golvbeläggning det organiska materialet har samma risk för mögeltillväxt genom tillförsel av fukt, är det särskilt vinyljute, en golvbeläggning med "hår" nedan. Vinyljutebægegg var mycket vanligt att använda på 1960-talet och 70-talet, och något över 80-talet.

ADVERT

Mest populära