All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Oljad eller målad parkett? Vad ska man välja?

Många tycker att det med ett oljat golv får du en mer naturlig ljud och trädstruktur, andra tror att ett målat golv är bekvämt. Valet är i grunden en smak när det gäller golvets utseende och "känsla".

Daglig rengöring

Målat och oljat golv är desamma för daglig rengöring. Det bör normalt vara tillräckligt med torra metoder, dammsugning eller torr mop eller torr trasa. Vid behov, använd ett neutralt tvättmedel med pH 7. 0; till exempel Zalo eller tillverkarens egna rengöringsmedel (och inte grön tvål), spray läkemedlet på mopen, tyg eller direkt på fläcken.

Underhåll

Hur ofta ett parkettgolv behöver bibehållas med färg eller olja bestäms självklart av slitage.

Målad parkett

En målad parkett i ett privathem behöver normalt inte återlämnas till efter 10-15 års användning. Periodiskt underhåll kan göras med en färguppdatering, vanligtvis en gång per år. Denna behandling stärker lacken och ger parketten en ren och användbar yta och en fin look. Uppfriskning är icke-målbar och innehåller inte vax.

Oljeparkett

Oljeparkett i privata hem kan bibehållas med en återvunnen tvål innehållande olja. Spraya blandningen på parketten med sprutpistol på små områden i taget och sprida jämnt med luddfri mopp eller tyg. Låt torka och använd en torr luddfri mopp eller tyg för att polera ytan. Används endast när parketten är torr och aldrig oftare än en gång per dag. månaden.

Vid övermålning eller efter oljning är det mycket viktigt att följa leverantörens instruktioner. I tvivel om proceduren kontaktar du hantverkaren eller parkettleverantören. På så sätt kan du undvika misstag som kan vara dyra att korrigera. Följande anvisningar ger dig ett golv som håller sig rent och funktionellt under många år.

ADVERT

Mest populära