All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Oljning av sten och betong

Stänk med grillolja på granithyllorna vid grillen på uteplatsen kommer att ge varaktiga fläckar. De kan vara lite blekta när man använder kaustisk soda, men annars är det svårt att komma undan. Detsamma gäller för alla granit, skiffer och oglaserade klinker som är mycket känsliga för fläckar från fett eller färg som innehåller produkter, såsom smör, soja, rödvin och vägsalt som följer med skorna på vintern.

Hårda material som sten, betong och oglaserade terrakottaplattor har små porer i ytan och dra på samma sätt som trä. Genom att mätta porerna med olja blir ytan enklare att hålla ren, lättare att rengöra dagligen och mindre känslig för fett och ämnen som annars gör hårda fläckar.

Det finns många bra klinkeroljor och betongoljor och specialoljor för naturstenar, men det är ofta onödigt dyrt, och regelbunden gulning fungerar lika bra.

Standard trägolv

- Du behöver inte speciella oljor, men använd inte pigmenterade oljor, matoljor, kokta eller rå linolja. Använd torka oljor, det vill säga oljor som torkar i kontakt med luft. Vanliga trägolv för trägolv är bra såväl som oljor för köksfack eller rostfria oljor. Dessa har hög nötningsbeständighet, säger Finn Wang.

- Men varken marmor eller glaserade plattor ska behandlas på detta sätt. Marmorn kan missfärgas med vanlig olja, för detta ändamål finns det speciella oljor. Och den glaserade vokalen kommer inte att dra alls, eftersom porerna redan är förseglade, säger han.

- Kan du måla lackerade plattor, granit och skiffer?

- Ja, men det kommer att se konstigt ut och det kommer utan tvekan att fladdra efter en tid. Om du väljer att måla, ska du använda en färg som är väldigt matt, rådgör Finn Wang.

Omfattande provtest

Som alltid med ytbehandling är sprinklingstest viktigt. Stenmaterial som granit och skiffer kommer att ändra färg skarpt vid oljning, och det är svårt att förutsäga resultatet utan att utföra ett upptät prov.

- Du ser det eftersom berget ändrar färg när det regnar eller det blir annars vått. Vatten tvingar färgen som lever inuti materialet och alla färger förstärks, detsamma kommer att hända med olja. Och om du gillar färgen som stenen har från naturen, bör du inte olja den.

Vissa typer av granit och skiffer kommer också att ändra färg när oljan tränger in och botar. Vissa människor blir först mörkt, eftersom sidan skiner igen. I andra framträder glitter och glans på ett nytt sätt, medan vissa kan omvandlas från matt till tomt, från grå till djup svart eller från brunt till brons, och så vidare.

- Arkitekter och andra har stora möjligheter att förändra uttrycket genom att välja att olja stenen.Det är också möjligt att göra egna konstnärliga smycken och konstverk genom att olja plattorna, lägga ut barnens hand eller fotavtryck eller skriva poesi etc., säger Finn Wang.

Oljeglaserad glasplatta

På samma sätt som sten kan oglaserade terrakottaplattor sättas in med olja. Här blir inte färgförändringarna mycket stora, och släppmotståndet påverkas inte alls.

- Kakelplattan blir klarare och färgerna lite tydligare. Fåglarna är emellertid inte svarta eller annars på kort tid, säger Finn Wang.

Även på obehandlad betong finns vanliga torkoljor som kan användas på trä eller rost, ett omärkt alternativ.

- Betongen blir lätt att hålla ren och ser matt ut för att se mer ordentligt och behandlas, och du får en yta som kan tvättas utan oljespill, smuts och smuts.

- Det finns naturligtvis många produkter som är speciellt konstruerade för att impregnera betong. Jag kan inte hävda att oljan är bättre, men det finns otaliga exempel att vanliga torkoljor fungerar bra i stora garage. Oljan bildar inte en film som bärs av bildäck, de bär betongen i stället.

Det är dock viktigt före behandling att kontrollera att betongen är helt botad och inte innehåller fukt.

- Om golvet i tvättstugan eller källaren ska målas med en 1-komponentfärg, kan den betala ut olja i förväg. Annars kan betongen dra så mycket att endast bindemedlen förblir. Kom dock ihåg att kontrollera färgens instruktioner om att oljan och färgen fungerar tillsammans.

Likabehandling

Vid oljning av hårda material som sten, kakel och betong är processen samma som för oljning av trämaterial. Fett i vått tills porerna är mättade och ytan drar inte längre. Distribuera längs vägen från platser med våta ytor till matfester. Var noga med att torka överflödig olja så att ingen oljeprofil bildas på ytan.

På stora delar är oljan fördelaktig med rull- och förlängningsaxel. Lägg plastdetaljer på skor så att du kan gå runt den oljerade ytan.

- Var beredd på betong att suga något våldsamt, och om resultatet ser lite sköldigt ut, är det bara att applicera tillräckligt mycket rockar.

ADVERT

Mest populära