All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Olja eller lack?

Det första du ska bestämma är om du vill ha ett oljat eller lackerat golv. Båda lösningarna är bra och det beror på vilken utseende, hållbarhet och underhållskrav vilken typ av behandling du ska välja.

Oljegolv

Olja kan användas på obehandlat eller bottenvåning. Oljan drar in i träet och betonar de naturliga nyanserna i vart och ett av de tre lagren. Du får en silkesmatta och slät yta som är smuts och vattentät. Man kan säga att olja ger golvet en mer levande och varm beröring än färg, men oljan kan inte visa samma hållbarhet.

Naturlig eller vit pigmenterad olja?

Mörka skogar ska ha olja utan pigment.

På lätta skogar som tallgolv är det ett nöje att bestämma om du vill ha vit pigmenterad eller naturlig olja. Lätta golv får ofta en vitpigmenterad olja som förbättrar den ljusa färgen, men ek och bok kan också få en vit olja. Många väljer att blanda den vita och naturliga oljan 50/50 för att få bara nyans de vill ha.

Färgad olja?

Färgbildningen blir allt populärare och det finns många färger att välja mellan. Färgade oljor och bin kan användas på alla skogar och kommer att ha en något annorlunda färg beroende på substratet. Med den här färgen kan du få ett vanligt tallgolv för att se ut som ek eller mahogny utan att skada regnskogen eller spendera onödiga pengar. Var dock medveten om "sår" i träet, eftersom dessa kommer att locka extra olja under behandlingen, och märkena kommer att märkas ytterligare. Var därför säker på att sanda golvet innan du börjar färgen.

Animalisk olja = bra kvalitet?

Oljans kvalitet är annorlunda. Dyrare oljor har högre halt av fasta ämnen, därför är det bättre. Torrsubstansen säger något om hur mycket av produkten som finns kvar på golvet efter lösningsmedel och andra saker har avdunstats. Billiga oljor har ofta mycket lösningsmedel i dem, vilket resulterar i att de ser bra ut när de tillämpas, men att underhåll måste ske oftare. Det finns således en viss koppling mellan pris och kvalitet.

Lackat trägolv

Målat golv är mycket mer hållbart än olja och kräver mycket lite underhåll. Vid målning av trägolvet ligger färgen som en baldakin över träet, vilket skyddar bra. Rengöring är också mycket lätt på denna typ av golv, eftersom spill är lätta att torka av. Lacken ger golvet en stor glans av olika grader beroende på produktval.

Vid målning är det viktigt att tillhandahålla rena ytor och miljöer samt rena verktyg för att säkerställa att orenheter inte syns på ytan. Trond Kristensen i Scanox rekommenderar att belastningen under de första veckorna efter målningen ska vara måttlig. Det beror på att ett målat golv som behandlas försiktigt under de första 2 veckorna skulle vilja se trevligt längre ut.

Vattentunn eller oljebaserad lack?

Vattenlöslig färg torkar snabbare, har en senare gulningsprocess, innehåller mindre skadliga lösningsmedel och har en mycket svagare lukt än oljebaserad. Oljebaserad lack bör användas vid behandling av furu och gran massivt trägolv. Detta för att vissa typer av lacker innehåller lim som limar träborden ihop i lederna, vilket kan orsaka stora sprickor någonstans på golvet. Dessutom skyddar oljebaserad lack mot fukt i särskilt utsatta områden, som en gång i våta skor. Denna typ av lack kommer också att förbättra träets glöd bättre, men kommer också att ge gult över tiden.

Blank eller matt lack?

Valet går framför allt till smak och nöje. Vita lacker är tydligaste i färg. Om du vill betona livet och spelet i skogen så gott som möjligt passar de vita lackerna bäst. Vita lacker ger den jämnaste ytan. Tidigare var vita lacker mer hållbara än de matta varianterna, det här är inte fallet längre. Mattlacker gömmer damm, smuts och oegentligheter bättre än glänsande lacker.

Lutebehandling?

Väggolv ska lutas innan de målas, tvål behandlas eller oljas. Lutningen bryter ner harpixen och stoppar träets gulningsprocess så att den blir längre. Det finns också ofta vita pigment i lutan som förbättrar den ljusa känslan. Om du vill ytterligare förbättra detta rekommenderas att du använder vit pigmenterad olja eller tvål. Det finns också lut för lövträ för att tända dem. Marianne Mols i IBG säger att det här inte är så vanligt i Norge, men att det blir väldigt trevligt. Här är det dock viktigt att komma ihåg att lut för barträd (tall, gran etc.) inte kan användas på lövträ och vice versa. Till exempel blir ekarna svarta om du använder normalt lut.

Vad passar mitt golv?

Både olja och lack kan användas på de flesta våningar. På mörka golv rekommenderas oljemaling eller naturlig olja. På ljusa golv kan du använda en lättare lack. Olja kan vara svår att komma in i mycket hårda skogar så att lack är kanske det bästa alternativet. Mjuka skogar är mer benägna att få repor och skåror än lövträ, och olja kan vara ett bättre alternativ på denna typ av golv. Om du får skador på de oljebehandlade golven, kan du sanda och reparera bara på fläcken. På ett målade golv måste du borsta ner hela golvområdet.

Generellt är målat golv mer hållbart och lättare att hålla rent än oljerade golv. Olja är lättare att fixa om olyckan ska ligga utanför, men i allmänhet är utsläpp på oljebolag inte fördelaktigt. Ett oljat golv kräver mer underhåll än ett målade golv. Det finns inget svar på det bästa av de två lösningarna, det du borde välja är en smak av vad du tycker om utseende och vad slitage golvet kommer att utsättas för.

För mer information om målade och oljerade golv, se våra sidor om fördelar och nackdelar med färg / oljerade golv.

ADVERT

Mest populära