All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Olja gör trädgårdsmöblerna fina

Någon gillar trädgårdsmöblerna i en naturlig grå patina. Andra vill återigen att möblerna ska visa en hälsosam glans. Den senare får dig genom att lägga till olja.

- Observera att träet utan behandling kan få sköldar och fläckar från till exempel rött vin, kaffe och mat. Detta händer när träfibrerna inte impregneras, säger Audun Klauseie, General Manager för Alanor.

Ofta finns trädgårdsmöbler i teak, vilket är ett dyrbart trä. Ibland är möblerna gjorda av mjukare trä som tall. Det är viktigt att skilja mellan behandling av hårdare skogar i ädelträ eller mjuka skogar vid val av produkter. Även om mycket på marknaden går till båda, gäller det inte för allt. Det finns också oljor som ger mjukare trä utseendet på teak.

Underhåll

Väder, vind och solljus kämpar på möblerna. De blir smutsiga från sot i luften, och de kan få många svarta fläckar från björnbäret.

"Om du inte har oljat ut trädgårdsmöblerna tidigare blir de mycket smutsiga efter att ha använts, säger Roger Johansen, IBGs inköpschef.

Den ätbara oljan ska inte bilda ett skikt i ytan, utan tränga in i träet. Om oljan är på toppen av den, bildar den en klibbig hud när det blir varmt. Det kommer inte bara att vara obehagligt för den som kommer att sitta där, men huden kommer att locka all sorts smuts.

Från slitna igen

När du har varit så bra på din oljeträdgårdsmöbler, bör du tänka på att upprätthålla ett enkelt underhåll under hela sommaren. Sedan använder du en vanlig utomhusolja för utemöbler. Underhållsoljor finns som flytande varianter och i gelform, och dessa kan appliceras efter behov - helst en gång i månaden under sommaren.

Om du inte har varit tillräckligt bra med underhållet, kan du behöva ge möblerna en bra översyn. Ställ av en eftermiddag och gör jobbet en trevlig affär!

- Den svarta toppen kan ha lagt oljan i skogen, och då måste du ta bort all den gamla oljan, säger Johansen.

Teakrens tar bort all gammal olja så att träet ser helt nytt ut.

- Bli inte av med oljan, det går inte bra. Det finns ingen mening att ha olja på gammal smuts, betonar Johansen.

Audun Klauseie i Alanor rekommenderar att möblerna tvättas med en trädörr på hösten. Det här är att ta bort pollen och svampsporer innan möblerna lagras så att de inte ligger i träet och förstör träfibrerna under vintern.

- Dessutom kan de också ge dem en tunn skikt olja. När sommaren kommer kommer du att måla om möblerna, säger Klauseie.


Rotting är populär

Roger Johansen tror att vissa citerar underhållet av teakmöbler, och väljer därför trädgårdsmöbler genom kunstrotting. Men kunstrotting är inte underhållsfri och kan bli smutsig, torr och skarp med tiden.

Det finns också produkter som tvätter och skyddar flätan. Dessa är vanligtvis tillgängliga på en sprayflaska som säkerställer att medlet går in i alla kryckor och krokar.

ADVERT

Mest populära