All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Nyfossum på Blaafarveverk-Vaerket

Vi har besökt Nyfossum- residens Blaafarveværket teknisk chef för empirestil, restaureras och möblerade som ett hem från perioden , förutom att huset används som ett showroom och är ett museum som anläggningen annars.

I 1772 körde en brända arbetare, så skärper från Kongsberg Silver Mines, runt Skuterud Hill Modum sin upptäckt koboltmalm. Kobolt är den huvudsakliga beståndsdelen i koboltblått, definierad som en blå färg som behåller glöd även när de utsätts för ljus, luft, temperaturförändringar och alkalier och de flesta syror. Färgen användes mest i porslinindustrin och det var värdefullt som guld. Senare produkten en expanderat kraftigt över hela världen - för att färga glas, textil och papper - och som pigment för färger.

King Christian den 7 Danmark och Norge förvärvat samtliga Skuterud hill och beslutade att det ska produceras blå till Royal Danish Porcelainsfabrik i Köpenhamn. Royal Modum Blaafarveverket skapades 1776 av Haugfossen.

När allt såg så ljus som ut på 1830-talet när Blaafarveværket producerade nästan 80 procent av koboltblått till världsmarknaden, var Modum gemenskap omkörd av en ny uppfinning - en syntetisk ersättning, iltramarin, liksom priset på koboltblå gick dram fantastiskt ner , så mycket att Blaafarveverket i dess dåvarande form gick i konkurs. En minskad gruvdrift varade fram till 1893, men då var det definitivt över.

Administration och fastigheterna köptes av Modum 1919, de flesta bostäder såldes och i viss mån tog restaureringar. Men vi har fram till 1968 att hitta den stora skilsmässan mellan den gamla industrin och dagens verksamhet.

Verkseier Kjell Steinsvik på Morud Användning i Modum var bekant med kommunens planer på att offentliggöra växten genom Blaafarveværket att ytterligare industriubygging. Han kontaktade flera museumspersonal, kulturella personligheter och politiker för att hjälpa till att upprätthålla en gammal stor industri. Mottagandet var ljummet, delvis negativt. Men Tone och Kjell Steinsvik engagerade starkare och fått stöd av kulturarvet, vilket innebar att de godkända utvecklingsplaner stoppades.

Med stöd från den norska kulturfonden och andra myndigheter har nu kallas Foundation Modums Blaafarveværk-Built Museum Modum inrättades 1970. Det är nu en pulserande verksamhet på nästan 80 hektar stort område där vi finner över 40 restaurerade byggnader.

Läs mer i Color Magazine nr 3/03

ADVERT

Mest populära