All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

NVE gör det dyrare att använda en hel del makt på en gång

De vill ha netto hyran kommer att bli högre om du använder mycket kraft på en gång.

stugägare kan få elektriska stötar

Mains utsätts för höga belastningar på vilken tid på dagen då folkets strömförbrukningen är hög. Nya hushållsapparater kan vara energieffektiva, men många görs så att de använder mycket ström åt gången.

Det här är en utmaning för kraftföretag som behöver dimensionera kraftnätet efter de högsta toppar i den totala förbrukningen. Nu motiverar NVE människor att sprida sin energiförbrukning vid tidpunkterna för den dag då konsumtionen är låg. Därefter kan nätverksbolagen minska investeringarna i ett nytt nätverk.

- Vi vill att nätverket motiverar dig för att minska strömförbrukningen i perioder då onlinebelastningen är hög. Ny teknik gör att du kan släta din strömförbrukning utan att äventyra komforten eller användarvänligheten, säger Ove Flataker, direktör för NVE, i ett pressmeddelande.

Vad du behöver veta om den nya energimätaren

Genom att göra insatser för att minska eller släta ut konsumtion, kommer kunderna att kunna ingå ett avtal om ett överkomligt prenumeration. Vid överanvändning kommer priset på nätverksavtal att vara högre.

De nya elmätare som ska installeras i alla norska hushåll innebär att strömförbrukningen är inspelad på timbasis, och värdena skickas automatiskt till nätoperatören. Förslaget från NVE är att införa ett nytt nätverksuthyrningspris från 2021, två år efter att alla hushåll i norge har fått en ny effektmätare.

Holländska forskare hittade nästan 600 procent avvikelser på smarta flödesmätare

ADVERT

Mest populära