All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Antal inbrott ökar

Text: Linda Ørstavik Öberg.

Siffror från Finansinspektionen visar att det hittills varit 25 107 bostadsavbrott i detta land hittills i år.

Medan förra årets fall i inbrott, hittills i år, rapporterades cirka 2800 inbrottstider i genomsnitt i månaden, rapporterar NTB.

Detta är en ökning med 7 procent från samma period föregående år.

Organiserad brottslighet

390 miljoner kronor har betalats till ersättning för inbrott och stöld i år.

- På grundval av dessa siffror är det skäl att frukta att nedgången vi såg 2011 var kortvarig, säger Leif Osland, kommunikationsdirektör i Financial Industry Association.

Enligt Osland är utmaningarna i samband med organiserad brottslighet från Östeuropa stora.

- Utländska bands verksamhet i Norge ligger i vågor. Norrmän har ständigt ökande värderingar i sina hem och den höga norska välståndsnivån frestar organiserad brottslingar från Östeuropa ", säger Osland.

- Tjuvarna reser i stor utsträckning och spenderar tid att skrubbas innan de slår. Många tjuvarna är effektiva och snabba både att bryta in och lämna hemmen, fortsätter han.

- Stor utmaning

- Inbrottsbrott är klart en stor utmaning för polisen och vi ser allvarligt på problemet. Innan fanns det fler lokala brottslingar och narkomaner som var för denna typ av brott, medan det i dag är det i stor utsträckning väl planerat raid som utförs av stora internationella gäng. Det är välorganiserat, med bakare som vitkvarnar innan vi kan ta dem ", säger Arne Johannessen, polisförbundets chef.

Han säger att vi måste inse att norska hem är som en honungskruka och att vi utsätts för denna typ av brott. Johannessen säger också att polisen inte har tillräckligt med resurser för att följa upp alla rapporter om inbrott.

- Vi är underdimensionerade så det rymmer och har faktiskt det värsta polisbesättningen i hela Europa. Vi har en lång väg att gå eftersom vi saknar totalt 3 000 poliser. Det är vardagskriminalitet som inbrott i hus, stuga och bil som träffar mest och borde därför ha högre prioritet och förtydligande, men som situationen är nu måste något sänkas.

Han tror emellertid att människor har blivit bättre att tänka förebyggande.

- Inbovare i egna hem kan göra oss osäkra så det är viktigt att undvika inbrott genom små enkla steg när vi går. Visa inte att du har gått länge genom att låta brevlådan vara full eller genom att lämna alla lampor av. Kvarteret kan hjälpa dig att lägga ut papperskorgen så att de töms och gör synliga spår i snön utanför huset. Bostadsalarm är inte dumt, säger han.

ADVERT

Mest populära