All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nu bör du refinansiera

Huspriserna tillbaka på den översta nivån i 2007. prisfall, både före och under den värsta perioden av fianskrisen, tas tillbaka av en stadig och stadigt under våren. Men hur länge kommer det att vara?

Experter är oense på den här tiden, men man håller med: Prisuppgången kan inte vara för evigt. En av huvudorsakerna till detta är en prognostiserad räntehöjning i höst. Så med huspriser på topp- och bottenpriser är vårt bästa råd för alla som har ett inteckning: nu ska du refinansiera.

Ju större säkerhet du har för ditt lån, desto bättre villkor kommer banken att ge dig.

Hitta de bästa inteckning för dig med vår nya Mortgage Calculator

Inget att förlora

Detta bekräftar Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøknom i DnB NOR.

Sidsel Sodefjed Jørgensens råd är klar: Du har inget att förlora för att förhandla om räntan nu! Foto: DnB NOR Visa mer

- Det finns ingen risk genom att omförhandla nu, du har inget att förlora, säger Sodefjed Jørgensen till DinSide. - Om huspriserna stiger ytterligare, kan du bara omförhandla igen.

Om du omförhandlar dina lånevillkor med din befintliga bank, kommer det inte att krävas avgifter. Men i vissa fall kan du behöva spendera några dollar innan omförhandlingen. Det är till exempel annorlunda än vad banken har för dokumentation för att omförhandla lånet. Vissa banker kräver att du skicka in nya tariffen från värderingsman, en del håller mäklare priser, vissa banker kan du använda DinSides bostäder tull kalkylator, medan andra inte behöver detta eftersom de känner till området.

- Kontrollera vad din bank kräver innan omförhandling, så att du inte behöver spendera pengar på dokumentation du inte behöver är Sodefjed Jørgensens råd.

Har du omförhandlat ditt lån, eller tänker du göra det nu? Då vill vi prata med dig! Skicka ett mail till [email protected]

Ska du byta bank?

- Du bör inte omförhandla längre när du når lägsta kursen. När du är där borde du hellre titta runt på marknaden för att se om du har den bästa lösningen för dina bankbehov övergripande. Det finns ingen anledning att hota en annan bank att börja med.

Om du vet att du kommer att få bättre villkor i en annan bank, men detta kan vara ett argument för att få i ansiktet av banken.

- Det skulle ha gjort om jag var helt säker på att jag skulle få en lägre ränta i en annan bank, och var villig att byta.

Hon påpekar att banken är billigast varierar, och det oavsett om det har varit lättare att byta bank nu handlar det en del arbete för dig.

- Det bör åtminstone finnas en skillnad på mer än 0, 25 procentenheter för att det ska finnas någon punkt att byta bank.Men om du över tiden är missnöjd med din bank, borde du ändå ändå, avslutar Sodefjed Jørgensen.

Hur mycket kan du spara på att sänka räntorna? Beräkna med DinSide räntoräknare.

Förhandlings Tips

Konsumentekonom Ellen Dokk Holm rekommenderar dig att kolla erbjudandet från andra banker före du träffar din bank.

- Det är naturligt att du kontrollerar att räntan du får på ditt lån är konkurrenskraftig.

Dessutom bör du också överväga om du vill byta typ av lån, till exempel från ett vanligt lån till ett ramlån.

- Planerar du att renovera i framtiden? Prata med banken och gör en plan för detta.

Läs också: Det är bara billigare att billigare att stanna

Hur mycket kan du spara?

Oavsett om du får lägre räntor eftersom du erbjuder erbjudanden från konkurrerande banker eller kan visa att du har ökat värde för säkerheten för ditt lån, är det mycket att spara.

Låt oss säga att du har ett lån på en miljon, med cirka 18 år kvar. För varje fjärdedel av procentsatsen får du en sänkning sparar du cirka 890 kronor per år. På samma sätt sparar du 3 400 kronor om året om räntan sänks med en procentenhet. Och om du har valt fel bank kan du spara mycket mer.

En av de bästa räntorna om du har lånat mindre än 80 procent av fastigheten är från Sparebanken Volda Ørsta, på 3,128 procent (effektiv ränta). Om du har lån i Etne Sparebank är räntan 5, 296 procent. Om du har ett lån på en miljon och 20 års återbetalning kommer du att kunna spara $ 8 185 per år. Om du har två miljoner sparar du 16.370 kronor per år.

Har ditt hem ökat så mycket i värde - eller du har betalat så mycket på ditt lån - att du nu har lån inom 60 procent av värdet av huset du kan spara ännu mer. 2. 972 procent är det bästa räntebjudandet från SpareBank1 Gran, och du sparar 8 720 kronor om året för att byta från Etne Sparebank.

ADVERT

Mest populära