All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Nu ska du plantera i trädgården

Smart plantering under hösten

växterna fastna snabbare

jorden har högre luftfuktighet

Du behöver inte oroa dig för torr

Spara pengar genom att handla på försäljning

växterna får en normal tillväxt nästa år

Det är många saker du kan göra för att få en dimmig trädgård. Det är på hösten att buskar och träd ska beskäras och lejonet som kommer att ge dig vackra tulpaner och krokusar på våren borde snart ligga i marken. Det finns också hårda växter som kan stå i krukar vid ingången för några veckor, så du kan bara vänta lite för att plantera ljung.

- Varför är det så trevligt att plantera på hösten?

- Fördelen med plantering i höst är att växterna kommer att etablera sig och slå rot, men de kommer inte att starta reala tillväxten till nästa vår, säger Tove Ladstein av informationskontor av blommor och växter.

- Det är inte vanligt för torka vid denna tid på året, därför återgår fukt till marken. Om du planterar på hösten växer tillväxten nästan nästa år. De vill inte kontrollera, eftersom många av de växter du planterar på våren ofta gör, lägger till gartnare Christoffer Ladstein. Han arbetar som outsider på Plantasjen Kolbotn.

- Växterna roterar också snabbare på hösten än på vår och sommar, eftersom rötterna blir jämnare, säger Knut Tveit på Hageland.

(Artikeln fortsätter nedan)

Trädgård: Att arbeta i höst trädgård Foto: Foto: Yuriy

De flesta kan planteras

tulpanlök och andra lökar bör ökänt planteras på hösten när de gror tidigt på våren . Vad man bör vara mer försiktig med är vad inte borde plantera nu.

- Vintergröna häckar kan vara skrämmande för att plantera för sent, särskilt när det gäller ny importerade växter. Vintergröda grödor kan vara svåra att komma in i jorden och när våren kommer kommer de inte att få tillräckligt med vatten, säger Ladstein.

- Jag skulle också vara försiktig med barrotsplantor som inte finns i krukor. Detta är vanligt, till exempel för hedgeplantor. De har bara rötter utan jord som måste hållas fuktig innan de planteras. Du borde inte plantera dessa för sent, säger Tveit.

Halvprisplanter

En av fördelarna med att plantera under hösten är alla bra erbjudanden på trädgårdshallen.

- Naturligtvis är urvalet mindre vid denna tid på året, men du kan göra några riktiga fynd om du letar efter en skördförsäljning. Jag rekommenderar gödsling av den nya tillväxten ett par gånger till september. Det gör dem ännu bättre, säger Knut Tveit på Hageland.

Gartner Ladstein tillägger att trädgårdscentra ofta säljs ut för växter som blommar på våren, men på hösten kan du fortfarande fånga växter som blommar sen.

Senaste växtfristen

- Finns det en sista tidsfrist för plantering på hösten?

- Det finns faktiskt ingen tidsgräns.Inte med tanke på de milda vintrarna vi har i södra och östra Norge. Om du bor i norr är sakerna lite annorlunda. Jag vill säga att du kan plantera så länge du kan lägga spaden i jorden, säger Ladstein. Han har planterat så sent som i december, och det har varit bra.

- Det är snabbt att bli frostskad om du planterar för sent, så jag rekommenderar att plantera fram till mitten av oktober, men inte senare än det, säger Tveit.

Gräsmattan - inga problem

Det är också trevligt att njuta av höst när fröerna får mycket fukt.

- Åh så gräsmattan på hösten går väldigt bra. Vad som inte springer om vintern kommer till våren på våren, trädgården trädgården Ladstein slår.

- Observera att om det blir för kallt kommer fröet inte att gro. Det borde vara fyra grader eller mer för spiringfröet att groa. Om den lägre temperaturen kommer fröet att förbli på våren och då finns det större risk att fröet blir en fågelmat under vintern, säger Tveit.

På grund av tendensen för lång och mild höst trivs mossan bra i norska gräsmattor.

- Detta motverkas genom att gödseln av gräsmattan hålls bra i augusti. Människor tenderar ofta att sluta gödsla på St. Hans, säger Ladstein.

Växter som dör

Vissa människor tycker att de har växter i burkar som inte överlever vintern. Till det har trädgårdsmästaren Ladstein följande tips;

- Det är en bra idé att landa växter på hösten för att överleva vintern. Det här är till exempel en bra idé att göra med växter som ofta dör i burkar, inklusive bambu. Gräva ner dem bland andra buskar och träd och ta dem tillbaka till burkarna på våren, och sedan förstås i ny och välbefruktad jord.

ADVERT

Mest populära