All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Nu ska du måla panelen!

Anledningen är enkel: trä är ett levande material som krymper och sväller i linje med fuktighet. Luftfuktigheten inuti beror på fuktigheten utanför.

Varm sommartemperatur ger hög luftfuktighet, vilket innebär att träet expanderas eftersom det drar vatten.

På vintern är luften torrare och träet krymper. I kalla vintermånader med mycket eld blir luften ännu torkare.

Därför bör du inte måla panelen på sommaren.

Problemet med att måla på sommaren när träet expanderas är att färgen kommer att spränga när vädret blir kallare och träet krymper igen. Resultatet kommer att krossa krympningen.

Läs också:

Har du några av dessa förbjudna växter i din trädgård?

Från och med förra året förbjöds ett antal kända växter från att ligga i trädgården. Se vad du ska göra om du har några av plantorna i din gård.

Foto: Frode Larsen / ifi. nej

Enligt Chera Westman vid ifi. Nej, mars och februari är de bästa månaderna för att måla trä. Då är panelen vid sitt torraste efter en lång uppvärmningssäsong. Panelen kommer fortfarande att svälla och krympa när tiden går, men krympningen blir mindre skadlig.

Du behöver inte ventilera

Det kan inte vara dags att ställa in fönstren till ett brett mellanrum när temperaturen ligger långt under 0 grader? Du behöver inte det så länge du använder modern inredningfärg.

- Om du använder moderna inredningar som är tunna med vatten i stället för olja, är ventilation inte ett problem. De luktar minimalt och torkar snabbt, så behovet av mycket ventilation under arbetet är inte längre närvarande, säger Westman.

Källa: ifi. nej

Läs också:

Chaosförlust i garaget?

Hela familjen kommer att älska denna lösning när det gäller skidåkning och cykling!

ADVERT

Mest populära