All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Nu behöver du inte söka på att borsta badrummet

Hus & Bolig har tidigare skrivit om de regler som gäller för ideella husägare som borstar badet självt. Under ett upptaget år har det varit strikt i området, och alla som skulle göra ändringar i badrummet måste söka tillstånd från kommunen. Nu firar kommunfullmäktige och regionala utvecklingsministeriet kraven, och från 2012 är det inte längre nödvändigt att ansöka om tillstånd innan de gamla badrumsplattorna släpps ut.

För det första, om du ska bryta eldseparatorn, måste du ansöka om tillstånd. Detsamma gäller om du fysiskt måste gå genom väggar, golv eller tak i grannen för att placera nya brandsläckare eller rör.

-Fukt utgör en betydande del av skadorna på byggnaden. Å andra sidan har det varit för mycket byråkrati i samband med ansökan om bygglov. Vi tar bort ansökningskravet för att underlätta för människor. Men byggnadskraven för kvalitet är givetvis fortfarande giltiga, säger kommunal- och regionalminister Liv Signe Navarsete.

Vidare från och med det nya året blir kraven på tillgänglighet och universell design i hem något förenklade. I små lägenheter kan du nu erbjuda mindre utrymme: Efter de nya reglerna kan boendeens storlek halveras till 2, 5 kvm i 1-rumslägenheter.

Bostadsbyggnader byggda i brant terräng är undantagna från efterfrågan att stiga och stegfri entré. De får också några undantag från tillgänglighetskraven i hemmet.

ADVERT

Mest populära