All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nu kan du hävda en hyra!

[Ugjyldig objekt (NAV28512)]

Den 2 februari berättade vi att många av landets hyresgäster kan kräva nedskärningar i hyran, förutsatt att konsumentprisindex gick ner.

Siffrorna från Statistiska centralbyrån är nu:

  • Konsumentprisindexet har fallit med 1,8 procent från januari 2003 till januari 2004 ?? främst på grund av de höga elpriserna.

Vad betyder det för dig?

- Alla hyresgäster som undertecknat antingen ett hyresavtal i januari 2003, eller som reglerade hyra av konsumentprisindex i januari 2003, kan nu göra anspråk på hyran sänkas med 1, 8 procent, säger Knut Helland Hansen ?? Advokat hos Leieboerforeningen för DinSide.

- Om ditt kontrakt anger att hyran ska justeras i linje med konsumentprisindexet varje januari, går det automatiskt. Om detta är dock inte i ditt kontrakt, måste du lämna in en skriftlig begäran om minskning, och hyresvärden har sedan en månad på sig att lägga ner hyran, avslutar Helland Hansen från Leieboerforeningen.

Hur mycket sparar du?

Nedgången i konsumentprisindex från januari -03 till januari -04 är 1, 8 procent, och denna procentsats representerar hyresnedsättningen.

Om din hyra är $ 10 000 i månaden betalar du 120 000 dollar per år och årliga besparingar blir 2,60 kr.

Vill du betala 5 000 per månad sparar en 080.000.000, etc., etc.

Mer om reglerna

Hyreslagen ger både hyresvärden och hyresgästen möjlighet att kräva indexering av hyran utan hyres avslutas.

Villkoren är att det har gått ett år efter det att avtalet har ingåtts, eller att det är ett år sedan den senaste ändringen gjordes. Detta följer direkt från hyresgästerna.

Det är konsumentprisindexet som ligger till grund för den årliga hyresförvaltningen. Och vi tittar på siffrorna från Statistiska Norge gick KPI minskade med 1, 8 procent från januari 2003 till januari 2004.

hyresgästen marknaden: Prut på pris

Enligt Hyresgästföreningens hemsida, de har registrerat en minskning av hyres på mellan 10 och 20 procent under det senaste halvandet år.

Rådet är därför klart: det är nu dags att pruta på pris och villkor.

ADVERT

Mest populära