All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Nu kan du ändra låset

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Många människor kämpar med sina leasingavtal. Brist på hyra, vandalism, husrån och hyresgäster som vägrar att flytta på förfallna kontrakt är några av gangstersna.
Hyresvärden har hittills inte kunnat utvisa hyresgästen, till exempel genom att byta lås för att stänga ut dem när de inte uppfyller hyresavtalet.
Men en nyligen genomförd ändring av strafflagen tillåter den så kallade vigilante, vilket tar lagen i egna händer för att fastställa en relation du tycker är fel, nu inte längre ett brott.
Men hur fungerar det i praktiken?

Lös inte konflikten

Användningen av tvång för att genomföra förändringar i rättsliga relationer mellan medborgare har tidigare reserverats till myndigheterna.
Om hyres bygger på en överenskommelse mellan en hyresvärd och en hyra, är det fortfarande så att man måste använda bekämpande myndigheterna att genomföra en laglig uppsägning av hyresrätt.
Den nya ändringen öppnar ändå att du som hyresvärd, till exempel om du tror att hyres avslutas, kan du ta saken i egna händer, ändra låset och få lagras hyra Tages tillgångar, utan att böter för det.
I vissa fall kommer vissa husägare av husägare emellertid starkt att avskräcka.
- Även om du inte straffas kan det vara bra för hyresgästen att drabbas av förlust på grund av självkänsla. Om hyresgästen möter en låst dörr eftersom hon inte har betalat hyran, måste hon komma in på ett hotell tills hon vet att myndighetens hjälp kan återställas i hyresavtalet. Räkningen för detta kan snart sluta med hyresvärden. Det har överenskommits i hyresavtalet och konstaterade Hyresrätter hur en hyresrätt som skall avslutas, och det är inte hyresvärden timmer lägenheten och låser dörren, säger Anders Leisner, en advokat och chef för juridiska avdelningen i Huseiernes Landsforbund.
Självförsörjning är inte heller olaglig motsatt vägen, vilket innebär att hyresgästen du bara har kastat ut har samma rätt att komma in i bostaden igen.

Ta inte fallet i egna händer

- Även om strafflagen har ändrats, betyder det inte att reglerna för uthyrningen kommer att försvinna. Du måste följa det som har kommit överens, det släpps inte fritt, säger Leisner.
Det bör också betonas att det fortfarande är en uppgift för polisen att använda fysisk makt mot personer.
- Det borde dock inte sägas under en stol att i vissa fall kan hyresvärden vara ganska riskfri. Om hyresgästen har försvunnit, slutade att betala hyra och har inga innehållet i värde, hyresvärden kan ändra lås och ta fastigheten i sin ägo utan att någon större risk för att förpliktas att betala ersättning till hyresgästen, säger Leisner.
Om hyresvärden eller hyresgästen handlar i strid med hyresavtalet eller hyresavtalet kommer du alltid att kunna kräva ersättning.
Då hjälper det lite att låta båten gå för självkänsla.

ADVERT

Mest populära