All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Nu ska vi måla vilda och grov

Trenden experter har länge varnat för att en matt våg är på väg, allt från bil till mode och smink. Inredning buffs norrmän har sett med trånande ögon till andra länder, där både rentvå och så kallade "krita färg" har varit i intervallet av färg återförsäljare lång. Både färgerna och uttrycket i strukturen har blivit frestad, och många har även experimenterat med att göra sina egna varianter för att få den sanna ytan.

Nu är det dags för prospektering och eget experiment över både "krita färg" och rentvå finns nu tillgänglig på färg återförsäljare över hela landet - och har även gått från att vara en sak för särskilt intresserade av inredning för att vara en kommersiell produkt för alla .

Börjat i Små

Idar Stensvold har arbetat med att måla måleri till folket i flera år.

Bland dem som har arbetat hårt för att göra det särskilda färg tillgänglig för de flesta norrmän är Idar Stenvold, som började importera den belgiska färgen Pure & Original för några år sedan. Han säger att det som började i den lilla, är nu på väg att ta av.

- Inledningsvis var färgen tillgänglig i några butiker, men några bloggare var intresserade och då började bollen rulla. Och från att vara ett erbjudande till några speciellt intresserade har samarbetet med Fargerike nu gjort det till smärta för folket, säger han.

Växande snabbaste

Tal Henningsen tror starkt på kalciumfärg och kritfärg.

Färgkedja Färgrikt fastnade för den mogna trenden och trodde vara mer än en liten nischprodukt. Nu är produkterna den snabbast växande produktgruppen i färg.

- En av anledningarna till varför rentvå har blivit så populär är att med enkla slump mallar päls uppnår en helt unikt uttryck som påminner om tegel och betong, säger Tale Henningsen, creative director Colorful.

Hon är mycket nöjd att de idag lanserar sitt eget färgschema för kalkfärg, med färger utvecklade speciellt för den norska marknaden. Kartan består av 20 färger som plockas speciellt för typiska norska hem.

- Det här är färger som är lika bra i lantlig miljö som i en urban lägenhet, säger Tale Henningsen.

Vad är det egentligen?

Väggen är målad med Pure & Original Fresco kalkstenfärg, vilket ger ett kraftfullt och populärt betongutseende. Färgen heter Black Sten FR 1241.

Limfärg är en färg baserad på lime och naturfärgpigment, vilket ger ett speciellt djup i färgerna. Den appliceras med så kallad feltstrykningsteknik, vilket ger ytstrukturen och "betongutseende".

Kalkfärg är inte lika lätt att översätta direkt till norska.

- Crayon-målning är inte riktigt, skrattar Idar Stensvold."Folk måste bara lära sig vilken kritfärg är: en supermattfärg med en yta som ger sammanslagningar av sammet. Det är oerhört användbart, säger han.

Färgen har också den speciella egenskap som den matar på de flesta ytor utan priming.

-Alla kan målas, såsom glas, oljad trä, metall, aluminium, och flis, utan grundning, nämnda Henningsen Stenvold.

Grön toner är en viktig del av trendbilden, och den målade färgen är bra i färger som härrör från naturen.

ADVERT

Mest populära