All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Nu vaknar de upp

Våren är tid för nytt liv, och "gammalt" liv som har sovit och slammat vinter genom börjar nu klättra framåt.

Och den som reser i stugan kommer att upptäcka att mycket annorlunda har övervintrats inuti stugan.

Flugor som vaknar nästan halvfullt runt fönsterbrädan är en sak, något annat är fågelkammarna. De har obehagligt sting som leder till klåda.

"vid stugan vid påsk, många är stucken av loppor vid upphettning efter en kall vinter. Flea Sätt klorna lång och hård", skriver den norska folkhälsoinstitut (FHI) på sina sidor.

Men även om påsken är över, kan fågelkrukor fortfarande vara besvärlig.

- Har du birdhouses eller fågelbon utanför huset, kommer det att vara lätt att bli biten, förklarar avdelningschef vid FHI (Public Health), Preben Ottesen, klicka. nr.

- Och i stugor kan du bita av många på en gång, för att de plötsligt vaknar till liv när hytten är uppvärmd. Jag har pratat med människor som nästan har ätit av fågelkatter.

BIRD grensax: Denna lilla varelse, inte större än två till tre millimeter, blir levande i april och kan skapa en hel del klåda och irritation. Foto: Ill .: Hallvard Elven FHI

Klåda

Krekar smyga in din bostad

De tuggor av fågelloppor kan vara mycket irriterande och orsaka klåda.

- Vi har en publiktjänst som heter den skadliga telefonen och vi får fortfarande telefoner från personer som är bita. Generellt bidrar betten till klåda och de brukar sitta i grupper.

En av anledningarna till det senare är att lopporna inte gillar mänskligt blod och därför försöker upprepade gånger att hitta det blod de gillar.

Ta bort fågelbon

Enligt institutet kan vara olika situationer som ger människor fågeln loppor, men en sak är gemensamt och det är att fugleloppen kommer från ett fågelbo. För att bli av med pesten, se till att ta bort fåglarna runt stugan eller hemmet.

Men naturligtvis, efter att skälen har blivit övergivna, eller innan de tas i bruk.

Enligt FHI bör personen som tar bort fågelspindlar också associera sig med en låda med insekticider.

YNGLESTED: Fågelskådningarna finns överallt där fåglar har haft en redare och nu lever de i april. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

"Besprutning med insektsmedel för att spraya boplats före och efter avlägsnande, och på golvet eller marken under boet", råda de och säger också att man bör använda regnkläder och handskar så loppor kommer att studsa och inte klättrar in kläderna.

Denna varelse trivs i din bostad

- Utmaningen att ta bort bon vid denna tid på året, förutom att de kan användas av fåglar, är att många loppor nästan säkert kommer att fly i processen. Därför är vårt råd att röda antingen tas bort tidigt på året eller på hösten expanderar Ottesen.

- Och är det något du kan vara säker på är att det kommer fågelkullar i rad.

Ingen insektsmedel i

Folkehelsa anser att det inte finns någon avsikt att använda insekticiden inuti.

"Bird loppa inte kan tolerera uppvärmda inomhusklimatet i mer än 1-2 veckor. Det torkar ut och dör utan att kunna föröka sig i bostadshus", förklarar folkhälsa.

- När folk kallar rekommenderar vi att de varken använder insektsmedel eller ringa en pest företag och fågelloppor bor i max en till två veckor inomhus tills de torkar ut och dör, utvecklar Ottesen.

Men om fågelloppor är en situation som upprepar sig under hela våren, bör enligt Ottesen anser sova under en myggnät

- Dessa nätverk bör impregneras med insektsmedel, eftersom loppor avskyr agent.

kan finnas andra orsaker

Om symptom på klåda och bita förekommande flera månader och den har avlägsnats fågelbon runt kabinen eller boendet, som, enligt Ottesen inte säkert att det är fågelloppor är problemet.

- I sådana situationer finns knappast loppor, och du bör kontrollera om det finns andra orsaker.

Hoppa på allt Flyttande

Fågeln är avel på våren och framför allt i fågelskådning. Men det är inte årets nykomlingar att ta hand om. För efter att de har kläckts kryper de in i sin kokong och kommer att vara där nästa vår. Men då är de också redo att göra livet sjuk för oss människor. Och våra husdjur också.

"Loppor hoppa från fåglar, människor, katter, hundar och andra som stör boplats. Loppor som inte når upp till värddjuret kommer att hamna på marken under boet, där de fortsätter att vänta på ett värddjur. Dessa loppor kan attackera benen på människor. katter och hundar får ofta fågelloppor på sig själv och föra dem in i huset. Här krypa loppor hos djuret och kan attackera människor ", skriver institutet.

De usla critters sprider sig som aldrig förr

Och du skall bland annat vara medveten om att bon i träd ligger nära terrasser och sittplatser kan inducera förekomsten av loppor på dem.

De plockar upp i april

Bird Lopp Den mest aktiva period som sträcker sig från mitten av april till mitten av maj, och i synnerhet de visas när hytter värms upp efter en lång vinter. Renovering och ombyggnad av hus på våren är också en risk för att få loppor.

"Man har då ofta stört en gammal boet med loppor och skaka orsakar loppor kommer ut ur kokong och bli aktiv i sitt sökande efter ett värddjur", förklarar folkhälsa. nr.

Ingen risk för infektion

Loppor föredrar att sitta mest skyddade när de äter, och det betyder att de försöker krypa till en plats där de kan mest utsatta. Anklerna och magsregionen är därför de platser där vi människor ofta är bitade.

Detta skiljer sig hur en individ reagerar på bita från fågelloppor. Vissa får stora märken och stark klåda, medan andra nästan inte märker något.

I Norge är det inte känt att fågelkatter överför sjukdomar.

Läs också:

Döda inte spindeln

Dessa är bilderna som visar var råttorna går in.

Hur kommer man av med smutsen

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära