All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fördubblar nu stödet

Hittills har du kunnat få upp till 10 000 av staten om du byter ut den gamla oljan killen med värme som är godkänt av staten Enova.

Nu fördubblar stöd för 20 000 under hela 2018.

Du har bara ett år på dig

Vill gemensamma regler för landet

Men du måste vara snabb, i 2019 det stöd av 10 000 kronor kvar. Och år 2020, när det är förbjudet att elda med fossil olja, är stödet helt borttaget.

Om du kan kryssa alla villkor är att det kan du faktiskt samla alla 50. 000 från det statligt ägda enhet innan 2019.

Men det förutsätter att du har oljepanna och tank före och välj vätska till vattenvärmepumpen som en ny värmekälla. Då får du 20 000 för att ta bort det gamla och upp till 30 000 för att installera om.

INTE SUPPORTED: Nästan 1 miljoner norska hem har nu installerat en luft till luftvärmepumpen. Men en sådan sak ger dig inte rätt till pengar från staten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix mer

Little stöd till den mest Välj

De allra flesta norrmän (850, 000 hittills, enligt norska Varnepumpeforening NOVAP) väljer stillastående luft till luft värmepumpar.

Denna typ av värmepump är både relativt överkomlig vid inköp och enkel och monterad. Till skillnad från vätska till vatten och luft till vatten krävs inga speciella ändringar på huset eller tomten.

Vad är skillnaden?

En oljaugn eller oljekanna, som den också kan kallas, är ansluten till en vattenburna anläggning.

En paraffin eller oljekamin är en ugn som använder paraffin eller olja som bränsle.

Källa: Enova

I sådana fall kommer stödet att vara betydligt mindre. Om du byter ut paraffin eller oljekanna med en luft-till-luft värmepump, vedspis eller pelletskamin före 2019 kan du få 6 000 kronor till stöd. Om du väntar till 2019 får du bara hälften innan den helt försvinner när förbudet träder i kraft.

När du har blivit av med bensin och oljetank och tanken och installerat värmepumpen, skicka kvittot till Enova (kan göras via enova .no-webbplatsen). Då tar du hänsyn till dina pengar inom tre veckor.

Det är fortfarande bara dessa fyra optioner som berättigar dem att stödja avlägsnandet av oljepannor och tank:

Test av 83 värmepumpar: Dessa är bäst

Fluid vatten värmepump

Luft till vatten värmepump < 999> bio (med pellets eller flis)

Bio-ugn med vattenmantlad

Bio-olja stöder inte

om du vill bygga på den gamla oljan killen så att den kan använda biobränsle, får du inget stöd .

- Enova ger stöd endast för lösningar där det krävs stöd för att göra dem konkurrenskraftiga, och en omvandling till bioolja kostar inte världen, skriver marknadschef Audhild Kvam i Enova i ett uttalande.

Det är också viktigt att vara medveten om att dagens priser är dyrare att bränna med biobränslen än vanlig olja.Detta kan dock förändras med ökad tillgång och konkurrens på en marknad som för närvarande är låg.

En sammanfattning av alla stödordningar för privatpersoner finns på Enova. nr.

Uppdaterad 17 / 10-2017 på. 15. 15: I en tidigare version av denna artikel skrev vi att luft till luftvärmepumpar inte utlöste Enovas stöd. Detta är inte korrekt. Det rätta är att det ges upp till 6 000 kronor till stöd för sådana värmepumpar om du också blir av med oljeavfyrningen.

Du måste veta detta innan du köper värmepumpen

ADVERT

Mest populära