All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Nu tona ned incandescentlamp

Den 1 september är det inte tillåtet att producera eller importera vanliga glödlampor.

Nu finns det lysdioder, glödlampor, halogen och lysrör för att garantera en ljus framtid.

- LED-lampan är i full hastighet till alla norska hem. Det här ljuset har en livstid på normalt 50 000 bränntimmar eller mer. Det här är 50 gånger så mycket som en traditionell glödlampa. LED-lampan håller också lampans liv under en längre tid, säger Roar Hugnes i Enova.

Med den nya belysningen kan norrmän minska kraften som uppgår till 80 procent. Även om LED-lampor överträffar glödlampor under en livstid, är det ingen tvekan om att även glödlampor är mycket energieffektiva.

- Med alla norska hushåll ersätter sex vanliga glödlampor med lågenergilampor, kommer vi att spara energi motsvarar Trondheim staden använder i ett helt år, säger huggen.

Hem Kosen består

Det skyddade och varma ljuset vi är vana vid från glödlampan, gör att många tvekar att byta ljuskällan.

Enligt Hugnes är det inte längre någon anledning till oro.

- Produkterna har förbättrats och förbättrats de senaste åren. Problemet med blåskjuvning i några av de nya ljuskällorna är historia. Så kusinerna i hemmet kan leva i gott skick, säger Hugnes.

Mattlampan togs ut av norska butiker 2009 efter att EU lade upp ett förbud.

Läs också:

Beautiful värmepumpar

Nu extra varm ditt hjärta när du ser bilder av dina barn - via värmepumpen.

Efter detta försvinner de olika krafterna i den genomskinliga glödlampan gradvis ut mot förbudet på lördag.

Några speciella lampor kommer fortfarande att vara på ett tag.

- Till exempel, för de pärlor du använder i ångbryggan, var glödlampor tills du hittar bättre alternativ. LED-lampan är till exempel bättre i kall än i värme, perfekt för utomhusbelysning. Det omvända handlar om att spara lampor. Dessa är bäst lämpade för inomhusbruk, säger Hugnes.

Ljus, inte värme!

Den traditionella glödlampan har spenderat cirka 80 procent av energin för uppvärmning och endast 20 procent för ljus. En energibesparingslampa är motsatt.

- Reservlampor har en lägre yttemperatur än de glödlampor som har varit vanliga. Vid beröring eller täckning är risken för brännskador betydligt lägre, säger Hugnes.

Hugnes säger emellertid att det finns ett behov av att vara medveten om kvicksilverinnehållet vid räddning av glödlampor.

- Kvicksilver som hamnar i naturen kan orsaka allvarliga hälsoskador. Du bör därför undvika att köpa lökarna med mest kvicksilver och vara extra bra vid källsorteringen. säger Hugnes.

Bra råd om låga energikällor:

  • Kontrollera alltid livslängden för den produkt du köper. Pris och kvalitet hör samman. Läs paketet hur många timmars livslängd som anges.
  • Köp låg energikvicksilverpäron. Idag är det inte tillåtet att sälja glödlampor med mer kvicksilver än gränsen på 3,5 mg.
  • Fråga om hur ljuskällan tänds i butiken. Testa och jämföra tandläkartid, ljusegenskaper och förmåga att reproducera färger. Köp inte alla ljuskällor på en gång. Prova och ta reda på vad som passar dig bäst hemma.
  • Välj olika ljuskällor. Olika rum har olika belysningsbehov. Ljus som använder lite energi finns idag med både vitt och varmt ljus. Alternativen är många!
  • Med extra låg värmeavledning kan LED-lampan vara speciellt lämplig för inställning av ljus i skåp. LED-lampor är bättre än lampor för utomhusbelysning.
  • Kontrollera om låg energikälla kan dämpas. Idag finns det fler dimbara ljuskällor. Fråga i butiken för låg energikällor som kan dämpas och om vilken dimmer som passar ljuskällan.

Källa: Enova

Läs också:

Värmepumpen halverade elräkningen

Huseier Jørn Fure från Sandefjord mottar ljusräkningen med ljust hjärta. Efter att luft / vattenvärmepumpen kom på plats för ett år sedan finns det en power shower ...

ADVERT

Mest populära