All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Nu hyresvärden under mikroskop

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Det finns inget nytt att överväga online-tjänster idag. Både läkare, tandläkare och mäklare är redan rankade och betygsatta online.

Men en grupp har länge varit skyddad för sådana bedömningar.

Nu är det hyresvärdens tur.

Hyresvärdens marknad

Hybelrating. Nej, kort sagt, är en onlinetjänst där du kan se vilka tidigare hyresgäster i en lägenhet eller lägenhet som tänker på hyran genom att söka efter adresser.

Förutom att läsa andra människors betyg och betyg kan du också utvärdera de bostäder du tidigare hyrade.

De fem killar bakom hybelrating. Nej, Jon Martin Filberg (24), Alexander Gjendem Gjørven (27), Rajeev Lehar (32), Kristoffer Vik Nygård (26), Øystein Simonsen Opperud (27), i hopp om att deras tjänster kommer att bidra till en rättvisare hyresmarknaden genom att hjälpa med mer information för dem att hyra.

Tanken är att om hyresgästerna utvärderar regelbundet lägenheterna / lägenheter de har hyrt, så man kan med tiden bygga upp en informativ och användbar databas med information för dem som söker hyresfastigheter.

Under de senaste åren har bostadspriserna stigit mycket, medan hyresmarknaden i storstäderna är under press. Studentboende för alla är en avlägsen dröm som inte nås av dagens byggkraft.

Allt detta bidrar till ökade hyrespriser, och vad kallas hyresvärdens marknad. Entreprenörerna bakom hemsidan skriver att hyresvärdar kan ta nästan det pris de vill ha, och att det har liten eller ingen konsekvenser om de ger en dålig service eller utnyttja hyresgäster.

Bra för alla

För dig som hyresgäst kan informationen i någon annans rankning vara viktig.

Du läser om vad som har varit bra och dåligt i tidigare hyresavtal och kan använda det till din fördel.

Om tidigare hyresgäster, till exempel, har kämpat för att återfå full insättning på grund av oenighet om slitage och skador, vet du att du bör vidta vissa försiktighetsåtgärder när du flyttar in.

Då kanske du vill dokumentera lägenheten när du flyttar med foton eller video. Dessutom kan du få hyresvärden på en rundtur där du skriver ner misstagen och saknas innan kontraktet är undertecknat.

För uthyrare, det gäller både privata hyresvärdar, företag och studentorganisationer, är detta en stor möjlighet att ta reda på hur nöjda tidigare hyresgäster faktiskt med hyresrätt.

Du kan vara medveten om utmaningar och brister du kanske inte vet och du har möjlighet att förbättra, vidta åtgärder och införa bättre praxis och arrangemang.

Om du får bra bedömningar som hyresvärd, kan du länka till det här i bostadsannonsen. Det är bra reklam för hyresvärden.

En till fem stjärnor

Entreprenörerna bakom hybelrating. Nej har ingen avsikt att betona endast de dåliga hyresvärdarna, men också de som förtjänar beröm för att ge en bra service.

Hyresvärdarna bör inte hängas med namn eller dåliga egenskaper, eftersom målet är att ge ett totalt intryck av hyran. Våldsamma inlägg enligt personuppgiftslagen kommer att raderas.
Den faktiska bedömningen innebär en obligatorisk del där du väljer 1-5 stjärnor och skriver sedan en kommentar.
Vidare kan du lägga till ytterligare information om du vill. Det är information om pris, tid och plats, lägenhet, hyresvärd och grannar.

Du kan också överväga lägenheten och hyra lite mer noggrant genom att utvärdera fönster, mögel, ljudisolering, om sakerna är fasta och fasta, ljudnivån i grannskapet, brandsäkerhet och möjligheten att hänga saker på väggarna.

För närvarande är de flesta lägenheter i Trondheim betygsatta, men du kan söka och skicka recensioner för hela landet.

ADVERT

Mest populära