All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Nu är det dags för denna

Det är som våren för vårrengöring. Älskar att göra, underbar när du är klar.

- Tyvärr (och kanske lyckligtvis) är allt damm i huset lättare när vårsolen ser fram emot. Du kanske vill ta tillfället i akt att tvätta skrymslen och vrår på rätt sätt, något vi sällan tar sig tid i vardagen, säger Malin Skaar, rengöring expert och chef för Lilleborg Konsumentservice.

Linje Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i Citymaid Hjemmeservice, tror städning är en bra rutin som bidrar till både en bättre inomhusklimat och bra underhåll av bostaden.

- En vårrengöring innebär ofta att du tar bort damm, smuts och smuts som har gått igenom vintermånaderna. Många tar också en runda andra uppgifter som man vill göra ett till två gånger om året för att möjliggöra huset före sommaren.

För att göra det bästa möjliga, har vi gjort en ytlig översikt över vad du ska göra i de olika rummen i ditt hem.

Lycka till och bra tvätt!

Vardagsrummet> 999> Du måste göra mer än att svänga dig själv med tvätt- och dammduken.

Det är inte bara en runda av damm, tvätt och dammsugare. Vid en vårrengöring av vardagsrummet bör du rengöra både kuddar, lampor och hyllor.

- Torka damm på hyllor, ta bort böcker och torka av damm. Tvätta också typer av planterings, torka av fjärrkontroller och tvätta fönstren, säger Malin Skaar, rengöring expert och chef för Lilleborg Consumer Service och tillägger:

-

Ta bort alla kuddar och bank dem eller dammsuga dem väl, eller ta drag om det kan tvättas. Ta också ner gardinerna och låt dem ha handfat / städning. Dra soffan och tvätta ordentligt bakom detta. Lene Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning på Citymaid Home Services, rekommenderar att du tvättar mattor och lampor.

- Det finns också många som väljer att ge mattorna en bra renhet och ljuskronan är en riktig sken. Detta i tillägg till damm på höga hyllor, toppar av skåp och höga band, kommer att bidra till ett bättre inomhusklimat och är uppgifter som vi råder våra kunder att göra ungefär två gånger per år, säger hon.

Kök

Tvätta allt som tråkigt en gång för alla.

TÄNDER LJUSEN: Kommer du ihåg att tvätta här när du tar en vårrengöring i vardagsrummet? Foto: PHOTO: Thinkstock

Köket, ett rum som används varje dag, blir möjligt, tvättas ofta, men inte särskilt noga varje gång.

Malin Skaar, rengöringsexpert och chef för Lilleborgs konsumenttjänst, rekommenderar att du tömmer alla skåp, rengör och ta bort det du inte använder.

- Tvätta bra inuti skåpen med en bra köksspray och på utsidan med en bra mikrofiberduk och universell spray. På skåpen är det ofta tjockt och dammigt, så här kan du tvätta med en blandning av Salmi och Zalo i ljummet vatten, säger hon.

Och för att försäkra dig om att disken är så smutsig, när du har en riktig tvätt, har Skaar ett tips.

- Efter tvätt och torkning, placera folie eller bakpapper ovanpå skåpen. Då kan du ersätta det eftersom det blir dammigt.

Kylskåpet ska också tömmas och tvättas, medan du bör använda chansen att gå över ugnen ordentligt.

- Använd en ugnsspruta, lämna arbetet och skölj efteråt. Detta gäller endast ugnar som inte är självrengörande, säger Skaar.

Lene Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i Citymaid Hjemmeservice, påminner dig att inte glömma att tvätta bakom ugnen och frys.

- En annan plats som ofta är nedsmutsad är väggar i närheten av stekområdet. Hyllor i närheten här kan också dra nytta av en diskbänk, säger hon.

Fläkten får en daglig granskning och ackumulerar snabbt mycket mat, fett och lukt. Du bör också komma ihåg att tvätta det.

- Den kan läggas i ljummet vatten med Zalo för mjukning. Skölj väl och torka innan du byter ut det, säger Skaar.

Badrum

Kom ihåg att lederna måste rengöras.

Badrummet, ett rum som används ofta, tvättas förhoppningsvis rimligt ofta i allmänhet, men drar också nytta av en ordentlig vårrengöring.

Tvättugn: Bra att gå över ugnen ordentligt när du tvättar köket. - Använd en ugnsspruta, lämna arbetet och tvätta efteråt. Det gäller endast ugnar som inte är självrengörande, säger Malin Skaar, rengöringsexpert och chef för Lilleborg Consumer Service. Foto: PHOTO: Thinkstock

- I badrummet är det lämpligt att dra tvättmaskinen och tvätta den bakom den. Detta kan vara en brand fälla eftersom det ackumuleras en hel del bakom detta över tid, säger Lene Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i Citymaid Hjemmeservice.

Hon rekommenderar också att fogarna blir riktiga rena, tvätta runt fläktarna och tvätta väggarna.

Låter den senare mycket, du kan släppa den.

- Tvätta väggarna kan låta som en hel del, och du har många ytor kan prioritera där rester av tvål, vatten och andra spill länder. Det kan vara runt handfat, badkar, brickor och liknande, säger Åramnes tillägger:

- Glöm inte ramen och väggen runt dörren, är detta ofta täta kontaktytor, och kan ackumuleras bakterier över tiden.

Sovrum

Här borde du spendera tid på både madrass och garderob.

Du spenderar ganska många timmar i sovrummet, och ordentlig tvättning och rengöring görs.

- Lägg ner gardinerna och låt dem ha en tvätt eller en renare. Tvätta också alla sängkläder, och gärna lägga kudden / kudden i ett handfat. Häng dynan / kudden ut för ventilation. Du bör också dammsuga madrassen och under sängen, tvätta fönster och vädra bra, säger Malin Skaar, rengöring expert och chef för Lilleborg Konsumentservice.

WEBSITE: Vid vårrengöring rekommenderar experter att ge lederna en riktig renhet. Foto: Foto: Thinkstock

Och för att göra ett bra mått för inomhusmiljön och en god natts sömn, råder Lene Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i Citymaid Hjemmeservice, du också göra följande:

- Hoppa i Dessutom, över områden som garderobens topp, sortera kläder och andra föremål som hänger och samlar damm, säger hon.

Korridor

Ett rum som kännetecknas av smuts och spill efter en lång vinter.

Gänget används flitigt, men kanske inte så noggrant ordentligt tvättas och rensas. Hallen reflekterar ofta också vinterens slitage, salt, smuts och spill, och kan sitta bra mellan plattorna - om du har det på korridoren.

- Om du har kakel rekommenderar jag en injekteringsfog, helst med periodisk rengöring av kakel. Om du behandlar plattorna med, till exempel, impregnering, skulle jag göra det efter en djuprengöring. Då har du mer att kämpa över sommar och höst, säger Lene Mercedes Åramnes, kvalitets- och träningsledare i Citymaid Hjemmeservice.

Även skor som inte passar för vår och sommar ska tas bort.

VÄNLIGT UPP: I sovrummet ska du tvätta alla sängkläderna, och också ha en kudde och kudde också. Den senare kan du hänga ut för luftning. Foto: Foto: Thinkstock

- Placera alla skor som inte används, och tvätta väl inuti och bakom skohylla, råder Malin Skaar, rengöring expert och chef för Lilleborg Konsumentservice.

Källare och garage

Tidssats - kasta saker!

Källaren blir ofta en samlingsplats för allt du inte kan göra för att göra någonting åt det och då, och det tar inte mycket förrän det flyter över saker du inte behöver.

- Om du har tid kanske du vill gå igenom det du lagrar där, särskilt skor och kläder. Här kan det finnas mycket du kan ta bort utan att tänka så mycket om det. Kanske du ser på det med nya ögon efter en viss tid, frågar Malin Skaar, rengöring expert och chef för Lilleborg Consumer Service och fortsätter:

- Här kan du spara mycket utrymme genom att kasta det är för sliten och ge bort det du inte tror du kommer att använda igen.

Även garaget är känt för att vara en plats för förvaring för onödiga saker.

Rent plattor: - Har du kakel, jag rekommenderar ett gemensamt rengöra, helst med en regelbunden rengöring av kakel, säger Lene Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i CityMaid HjemmeSerivce. Foto: PHOTO: Thinkstock

- Det är en bra idé att komma till garaget en dag du är i "kastehumør". Här kan det samla mycket skrot och bli ett slags mellanstadiet, säger Skaar.

Vårt rengöringstips för sent

Liten tid eller bara lat? Här är tipsen för dig.

Om du är en av dem som kommer att göra det mesta på kortast möjliga tid, Lene Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i Citymaid Hjemmeservice, några super tips för en snabb våren rengöring.

- Då skulle jag ta ett kylskåp, frys, tvättmaskin och torktumlare. Då hade jag tagit köksfläkt ordentligt och ugnen om det behövs det, säger hon, och fortsätter:

- Om jag hade mer tid kvar, jag hade prioritet möjligen ventilationssystem, tvättas runt och bytte filter och tvättas fönster. För mig är det väldigt bra vårkänsla med rena fönster.

Malin Skaar, rengöring expert och chef för Lilleborg Consumer Service sagt många prioriterar Open under våren, och det finns skillnader på vad som är viktigt för människor när det gäller rengöring.

Vissa områden är emellertid viktiga för alla i en vårrengöring.

RYDD OPP: Ser ditt garage ut så här, eller kanske källaren? Använd chansen när du fortfarande håller på att rengöra våren och ta ordentlig rengöring. Foto: PHOTO: Thinkstock

- Det viktigaste är att hålla badrummet och köket hygieniskt rena. Du kan också kunna använda våren för att tvätta väggar, listor och tak. För detta rekommenderar jag främst torrhandel. Om du använder såpevatten kan det lätt bli mycket avskärmad, så det är bäst att torka upp det, säger hon.

FÖR LADDEN ELLER TRAVLE: Får du inte hela vårrengöringen eller har en dålig tid? Läs vad du ska prioritera. Foto: PHOTO: Thinkstock

ADVERT

Mest populära