All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nu är det full fart i stuga marknaden

Enligt Eiendom Norge har vi just lagt den bästa säsongen i flera år på bergskedjan. Och dagens rapport visar att marknaden för seahouses har haft en riktig ökning under det gångna året. Mäklare berättar om fritidshus som säljs före visning och om dyra stugor som har gått ut i flera år, som plötsligt försvinner från marknaden.

Även om det finns mycket att tänka på när man köper en stuga, det finns vissa saker som återkommer i många människors önskelista: närhet till havet, bra sol, kort resa och utsikt.

Property Norway, i samarbete med Property Value och Finn Eiendom, ger årlig statistik över marknaden för semesterbostäder vid havet. Denna statistik presenterades idag och resultatet visar prisökning och hög aktivitet på marknaden för seahouses.

PRISVISNING: Fritidshus vid havet har haft en prisökning på 11,7 procent under det senaste året. Foto: Espen Grønli

Prishöjningar på Seacabin

Stugor vid havet har stigit kraftigt under det senaste året, hela 11, 7 procent. I maj och juni 2015 såldes 653 stugor, en ökning med 9,4 procent under samma period föregående år. Hvaler och Kragerø är de kommuner som har den högsta försäljningen under det gångna året, med 65 respektive 64 enheter sålda. Tjøme är landets dyraste havsbottnin, jämfört med förra året, medan Smoke är den dyraste.

Christian Vammervold Dreyer i Fastigheter Norge anser att det är en komplex anledning till den starka prishöjningen.

- Norden har länge byggt upp en bra ekonomi tack vare låg räntenivå och en ökning av bostadsmarknaden. Under de senaste tre åren har det förekommit en måttlig nedgång i priset på sehus, och vi har sett en flygning av potentiella köpare till Sverige och södra länder. Detta resulterade i en ökning av den svenska stugan marknaden, vilket i kombination med en stark euro och en bra norsk sommar förra året har lett norrmännen nu kommer tillbaka, säger Dreyer.

Fastighetsmäklare Tore Solberg från Fastighetsmäklare 1 Frit Vestfold, vi tror att vi kan tacka det goda vädret för prisökningen.

- Marknaden hittills i år har varit betydligt bättre än vid samma tidpunkt i fjol. Norrmännen har blivit uppmärksam på Norge igen. Nu måste vi bara få bevis på att sommar och somrar kommer att vara lika bra som förra året, säger han.

bra sommar: Den goda ekonomin norrmän, högre priser i Sverige, en stark euro, och inte minst den goda sommaren förra året är alla faktorer som påverkar marknaden. Foto: Erik Jaeger

Fler försäljning Seacabin

Vidare kommer det att visas i pressmeddelandet att det tar i genomsnitt 127 dagar att sälja ett fritidshus vid havet. Detta är en ökning med 21 dagar från samma period föregående år. Dreyer förklarar att försäljningen stiger när marknaden visar högre aktivitet.När stugor som har varit ute till försäljning under en längre tid säljs plötsligt samtidigt, är försäljnings tiden rent statistiskt angiven. Det betyder emellertid inte att säljare uppnår en prissättning. Tvärtom. I genomsnitt såldes försäljningshytterna förra året 2, 5 procent under priset.

-Vi säljer dyrare stugor nu än i flera år ser vi att genomsnittliga priser i många stuga kommuner ökar mycket. Ändå finns det många hyttförsäljare som får ett lägre pris än vad de förväntar sig. Det visar att marknaden fortfarande är selektiv på många områden, säger Dreyer i pressmeddelandet.

Solberg betonar att köparna är selektiva.

- Även om det finns många hytter till salu, frågar köpare fler objekt. De vet vad de vill ha och kan skilja klippan från vete.

Marknaden framåt

Dreyer tror fortfarande inte att den starka tillväxten på havsbotten kommer att fortsätta de närmaste åren.

- Vi står nu i en annan ekonomisk situation än tidigare, förklarar han. Renta faller och det finns ökande arbetslöshet. Det har också funnits en annan måttstock i prisutvecklingen på bostadsmarknaden nu än de senaste åren. Eftersom hytten har varit ganska tyst sedan 2008 är tillväxten nu naturlig. Men jag har ingen tvekan om att det kommer att fortsätta under de närmaste åren.

ADVERT

Mest populära