All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Nu kommer det vara lättare att sälja din egen kraft

För närvarande har endast cirka 500 hushåll i Norge monterat solpaneler och säljer den kraft de har kvar, så kallade pluskunder.

Det kan vara både roligt och miljövänligt att producera sin egen kraft, men det borde vara lite innan det blir lönsamt. Montering av solpanelen är en stor investering, men kommer att ge en avkastning på lång sikt.

  • Läs också: 5 saker du borde veta om solenergi.

- Solpanelen ger fri ström när den har återbetalats. Nya regler och nya affärsmodeller, som att erbjuda att hyra anläggningen, hjälper oss att få en marknad som fungerar ", säger Ragnhild Bjelland-Hanley, chef för den norska solenergiförbundet.

Arbete pågår, eftersom allt fler abonnenter i Norge har installerat en AMS-mätare som upptäcker kraften både in och ut ur en anläggning. För närvarande installeras cirka en halv miljon meter.

- Senast 2019 kommer alla kraftabonnenter i Norge att ha installerat den nya avancerade mätaren, säger seniorrådgivare Bjørnar Fladen vid Norska Vatten- och energidirektoratet (NVE).

Läs också:

Hur ont du rosor med utsäde från nypon

Med nypon kan skapa läckra hemlagad sylt, men nyp kan också användas för att så vackra rosor från frö.

  • Se hur Håkon använder sina solfångare i Moss.

Statnett bygger nu också ett datacenter, Elhub, där alla konsumtionsdata från AMS-mätarna kommer att samlas in. Eventuellt kommer överkunder att kunna välja vilken kraftleverantör som köper sin överskottsmakt.

I praktiken har plus kunder i praktiken varit beroende av att nätbolagen är villiga att köpa kraften från dem. Dessutom kommer år 2017 att finnas regler som bland annat befriar pluskunder från någon av kostnaderna för att skicka ström till nätverket.

Dessutom kommer NVE att utveckla nya regler som gör att ett bostadsbolag också kan sälja vinst och att intäkterna kan distribueras till elkunderna i bostadsbolaget.

Det lanseras också i det så kallade Smart Neighborhood, där grannar av människor med överdriven kraft från solceller får möjlighet att köpa el till reducerade priser.

Källa: Newswire / Statnett

Vi vill skicka mer relevanta tips om hem och trädgård - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

Läs också:

12 örter du kan odla hela året - bara med vatten!

Gröna växter utan gröna fingrar? Ja, det är möjligt. Dessa 12 örter kräver minimal omsorg, tid och näring.

ADVERT

Mest populära