All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Nu är det lättare att lämna studentrum i sitt eget hem

Efter nytt år fanns det flera nya regler som kommer att påverka husägare. En av förändringarna är bland annat att det blir enklare att ändra användningen från en extra del till huvuddelen av ditt eget hem.

- Huseiers Landsforbund har varit en drivkraft för förenklingar på detta område under ett antal år. Regelförändringen innebär att användningsändringen av vardagsrum i många fall blir betydligt enklare och billigare, säger generalsekreterare Peter Batta.

Färre krav

För att kunna använda en ändring av rummet i bostaden måste vara uppehålls före den 1 juli 2011. Dessutom, till rummet ändra lie tills en annan vardagsrum.

Bland de nya förändringarna har takhöjdsbehovet minskats till två meter. Om rummet uppfyller kraven för flyktfönstret finns det också tillräckligt med ett fönster i varje rum.

Om utomhusluften är tillräckligt bra kan du ventilera rummet med en ventil eller ett öppet fönster. Det finns inte heller några krav på att titta på fönstret i rummet.

Kraven på stegfri åtkomst, rullstolsprognos och krav vid sida vid sida gäller inte längre.

Läs också:

Djurförluster när man reflekterar gamla hus

De dyraste misstag görs när människor skakar upp och inte vet hur gammalt hus är byggt. Felisolering, till exempel, kan leda till ...

Du kan använda även om de ändringar du behöver göra är att inte är för stor. Foto: Getty Images

Du har fortfarande att gälla

Om du måste använda ett rum förändring, kommer detta fortfarande sökandet föremål. Men om du kan byta rum utan att göra något stort arbete, kan du ansöka om dig själv utan att använda ett ansvarigt företag.

- Om du ansöker själv är det viktigt att vara medveten om att du är ansvarig för att alla relevanta tekniska krav uppfylls, betonar advokaten vid HLs juridiska avdelning Per Christian Nordal.

Läs också: 7 saker du behöver komma ihåg när dekorera en källare

Se också:

QUIZ: Vad vet du om hundar?

Testa dig själv! Hur mycket vet du om våra fyrbenta vänner? Vågar ta provet?

Villkor anges

Nu betonas också i procedurbestämmelser när det blir en plikt för ansökan om uppdelning av bostadshushåll i befintliga bostäder.

Detta kommer till exempel att innehålla vilka krav som gäller för hyra hytten.

- Vi har sett exempel på att kommunerna har övat reglerna på olika sätt. I vissa fall har strängare krav införts än vi trodde att det är täckt för. Vi är därför nöjda med att förutsättningarna för när en ny bostadsbaserad bostad skapas framgår, påpekar Nordal.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära