All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nu kommer bostads tal

"... priserna har varit relativt oförändrad. Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret"

Idag kl. 11.00 presenterar fastighetsbranschen utvecklingen av bostadspriserna i maj. DinSide uppdaterar direkt från presskonferensen.

Det finns lite bevis på antingen prishopp eller prisfall.

- Indikationerna vi fått är att priserna har varit relativt platt, säger delägare i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Förra månaden sa han att bostadspriserna hade stigit 0, 3 procent. Fasaden var inte långt borta, eftersom priserna hade stigit med i genomsnitt 0, 1 procent.

Kontrollera vad din bostad är värd

Lägenheter bantning

Även om priserna verkar förbli relativt stabil, det finns stora prisvariationer beroende på vilken typ av egendom och plats.

- Mindre lägenheter i städer faller i pris och behåll siffrorna nere. Nedgången är relaterad till små lägenheter i storstäder, förklarar Øye.

Han säger att utvecklingen på bostadsmarknaden har varit i samma riktning på senare tid.

- Trenden är samma månad för månaden, säger Øye. Han har helt rätt.

Prisstatistik från fastighetsbranschen visar att lägenhetspriserna gjorde ett litet hopp i början av året. Från december till januari ökade priset med 2, 1 procent. Sedan har prisökningen blivit mindre och mindre. Den preliminära basen nåddes i april, när lägenhetspriserna sjönk 0, 1 procent.

Pris på lägenheter: Så mycket kostar 1 kvm bostadsutrymme här i landet. 2008 började med en prisökning på 2, 1 procent från december till januari, medan priserna gick så långt från mars till april. Siffrorna är hämtade från Norges webbsida. Illustrativt foto: Anteckningar. Diagram: DinSide. com mer

Mortgage Calculator

Cool marknaden

När Association of Real Estate idag lämnar huset prisstatistik, det undertiteln "Renta kyler lägenheten marknaden", vilket är i enlighet med de indikationer på lägre lägenhet priser och dålig försäljning av lägenheter.

För närvarande finns 21.669 lägenheter till salu i Finn. nr. Mer än hälften av dessa, 12.645 bostäder, är lägenheter.

- Vi ser att överskottet är ganska stort, säger Øye. Han tillägger att en prishöjning på lägenheter inte kommer att hända förrän vinsten har gjorts.

Populära hus

- Marknaden är mycket selektiv, vice Torbjørn Ek i fastighetsförmedling Företagen (EFF) sade de sista några gånger bostadssiffror har presenterats.

Eftersom inte alla bostadstyper faller i pris. Fortfarande attraktiva bostäder, helst enfamiljshus, är fortfarande höga på prisökningen.

Enfamiljshus har den högsta prisökningen hittills i år. Från december till januari ökade enfamiljepriserna med 3,9 procent.Från mars till april steg priserna med 0, 8 procent, vilket är 0, 7 procentenheter högre än genomsnittet för alla bostadstyper.

Så mycket kostar en kvadratmeter
Flats Shared bostäder Lägenheter Average Sesongkorr.

cut

Januari 17000 21400 28900 24500 24300
februari 17300 21300 29000 24600 <999 > 24400 mars
17500 21400 29200 24800 24500 april
17600 21500 29100 24800 24500 Siffror för 2008. tabellen visar den genomsnittliga kostnaden per kvadratmeter
väntar prisfall

Statistik Norge (SSB) förväntar sig att priserna på bostäder kommer att öka 2, 4 procent 2008. figuren är inte långt från stopp av NEF på en prisökning på drygt 3 procent.

NEF har medgett att prisinflationen kan vara något mindre och sluta på cirka 2 procent.

Torbjørn Ek i EFF har tidigare sagt att bostadspriserna kan minska något de närmaste månaderna.

- Vi är inte redo att förändra prognoserna för året ännu, men det är mer sannolikt att marknaden kommer att minska än på kort sikt, det vill säga på sommaren eller i värsta fall året. Men det finns mycket små saker som kan vara avgörande. Det kommer inte bli så länge förrän marknaden går ner, säger Ek, ​​när bostadsuppgifterna presenterades för en månad sedan.

Har huspriserna gått upp eller ner? Följ på DinSide från kl. 11. 00

NEWS:

Här galler hyra

  1. Hur
  2. med mer rabatt Huspriserna faller
  3. chefsekonom förutspår högre boräntor
  4. Ovanligt stark uppgång i huspriserna <999 > Bostadspriserna föll i december
ADVERT

Mest populära