All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Har nu skön spridning i hela Norge

- Skeggkre har blivit ett stort problem i moderna hus i Norge. Det är svårt att bli uttråkad eftersom det sprider sig i hela huset och växer snabbt, säger rådgivare Ove André Karlsen i Mycoteams konsultföretag för Newswire.

Skäggen upptäcktes först i Osloområdet 2013 och idag finns det exemplar av arten över hela landet. Insekterna trivs bra i nyare hus med bra isolering, men överlever inte i norska naturen.

Trädgårdsmästare är en släkting med silversmeder som trivs i badrummet och andra fuktiga ställen, men tröstet är annorlunda och kan orsaka större skada.

- Till skillnad från silverbränder tycker de att de är bäst på torra och varma platser, och brukar använda hela byggnadsstrukturen i huset. De älskar mörka platser, som under listorna, i väggen, i skålen eller i garderoben. Under sitt liv kan de lägga omkring 150 ägg. Favoriträtten är gamla böcker och annat papper, säger Karlsen.

I vårt grannland Sverige har comfy skador på museer och arkiv skett. Arten är nästan all viktig, men särskilt cellulosa, som finns i papper, är en viktig näringskälla.

- Skyddsbeständig mot långa perioder utan mat och överleva i torr miljö. Det kan vara upp till två centimeter långt. Dessutom är de långa antenn och trådar lika långa som kroppen. Insekten har en livslängd på cirka sju år, säger Karlsen.

Att göra mental terror

Björnbenar orsakar inte direkta hälsorisker, men för många uppfattas det som mental terror när de kryper och kryper runt i huset.

- Till skillnad från silverår kan dynor fungera i stort antal, och de är välutrustade både i sovrummet och i vardagsrummet. Det kan känna sig mycket invaderande eftersom du inte kan undvika dem, säger Karlsen.

Skriet skapar och leder upp när man säljer hem.

- Många människor misslyckas med att lämna in bud om insekter rapporteras i huset eller lägenheten, eller de lämnar ett lågt bud. Om det inte rapporteras att det är bekvämt i hemmet uppstår konflikter ofta efteråt. Bostadsköpare har krävt en stor prisnedgång på grund av skägg, säger Karlsen.

Spredningar i postpaket och semestererbjudanden

Duntäcken spridas med alla slags föremål, med postpaket beställda online, i förpackningar på till exempel möbler som vi har köpt eller i semesterns erbjudande.

Du kan vidta några försiktighetsåtgärder för att undvika att insekterna kommer in i huset.

- Alla kläder som har rest bör köras direkt i tvättmaskinen. Paket och brev som kommer fram i posten eller levereras till dörren ska kontrolleras för att upptäcka några insekter, säger Karlsen.

Men det är inte lätt att se till att de små sökrobotarna kan komma in i hemmet.

- De fullskaliga insatserna är lätta att märka, men de unga individerna, som är mycket mindre, är svåra att upptäcka, säger han.

Komedier är svåra att bli av med.

Ett annat problem med tröstare är att de sprider sig snabbt.

- När de kommer in i en lägenhet tar det inte lång tid innan de också upptäcks i andra lägenheter i flerfamiljshuset. Detta måste beaktas när man undersöker och bekämpar insekterna, säger Karlsen.

Har du någonsin haft skägg i huset, är det inte så lätt att bli av med dem.

- Det är varken effektivt eller acceptabelt med omfattande användning av insekticid inomhus. Du måste också ta reda på var de lägger ägg och gradvis minska antalet systematiska fångster, säger Karlsen.

Det vanligaste är att lägga ut limfångare, men det är svårt att fånga alla på kort tid.

- I radhus och kvarter kan insekter komma från andra lägenheter, och det kan vara omöjligt att bli av med dem. Då kommer nya insekter alltid att komma, säger Ove André Karslen i Mycoteam.

Källa: Newswire

ADVERT

Mest populära