All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Nu vaknar bruna sniglar

Välj rätt anläggning

Dessa växter är sniglar favoriter:

Aster, bönor, ärtor, viol, hosta, vita prästkragar, høstfloks, iris, jordgubbar, klematis, kålvekster, krokus, Ligularia , lupiner, maskros, persilja, potatis, påskliljor och andra liljor, riddarsporre, sallader, selleri, sommergeorginer, pansy, Tagetes, vårfloks och vallmo.

Dessa växter inte sniglar så förtjust i:

Astibe, begonia, hallon, björnbär, dill, fuchsia, geranium, isop, lavendel, lejongap, margerittkultivaren Maggy White, pelargunium, rhododendron, rosor, krusbär, jätte vallmo, penningblad , stenfrön.

Källa: Bioforsk

sniglar favorit: Påskliljor hör julen, men har varit medvetna om att brun skogssnigel är också en fläkt. Foto: PHOTO: Thinkstock

Det är långsamt men säkert mot ljusare tider. Och för trädgårdsmästare är det klart för årets bosättning mot de bruna skogsmuttrarna.

För våren är den bästa tiden att bekämpa de fångade blötdjuren.

Äggen började kläckas under hösten och larverna har övervintrade i avskilda platser. Men enligt Store Norske leksikon finns det inte många plusser innan de vaknar. Vid fem grader celsius blir de aktiva och växer snabbt.

I många grupper för trädgårdsentusiaster på Facebook berättade flera observationer av den bruna sniglar, även om de lokala skillnaderna är betydande.

Många människor söker råd som ger en snigelfri trädgård.

Vänta Nemaslug

Tove Ladstein vid Informationscentralen för blommor och växter, förklarar att de små nykläckta sniglar tillbringar vintern i varma och fuktiga platser.

- När det nu blir hetare kryper de igen för att hitta mat. Därefter växer och äter och njuter av hela våren tills de börjar parningen i sommar. Ju tidigare du blir av med dem, desto bättre är det!

Rådet är många. Mest diskuterade kanske förberedelse Nemaslug, innehållande levande nyttenematoder arter Phasmarhabditis hermafrodit.

Dessa tar in sniglar öppningar och hindrar den från att ta i livsmedel, så att den dör inom några dagar.

- Eftersom skogen bruna snigel kannibal kommer att sprida sig agent. Men jag skulle inte rekommendera Nemaslug innan det är så varmt att de flesta snigel har krupit fram, förklarar Ladstein.

Ta bort de du ser

För närvarande är det bara att ta hand om saken manuellt.

- Det är bäst att samla sniglarna och kasta dem. Personligen brukar jag bara halvera dem och lämna dem, med risk för att vänner och släktingar komma och äta dem, säger Tove Ladstein.

Hon varnar för att strö salt, som många gör, eftersom detta kan sägas vara växtgift. Ett bättre alternativ är att ha ett fartyg med saltlake står en dränka de fångade sniglar innan förfogande.

ska bekämpas: Brunskog Snail (Arion vulgaris) plågar många trädgårdsägare.Foto: Foto: Bioforsk / Arild Andersen

Du kan också göra förnuftiga val i spetsen:

1. Välj blommor och växter som inte lockar snigeln (se faktabox)

2. Välj tät kompost binge så du inte bjuda sniglar, möss och liknande.

3. Ta bort alla sniglar och ägg så tidigt som möjligt, samt förhindra förökning under sommaren.

4. Göra för naturliga fiender, som boasnegle, löpande bin, gäss och igelkottar.

Äta vad som kommer först

Bioforsk är en bra resurs för dig som letar efter information och råd. Här finns också en lista över växter som ska undvikas. De vetenskapliga studierna har gjorts genom att analysera sniglar.

- Sniglar är mest viktiga. Vissa växtarter försvinner först och är mest utsatta, såsom sallad, påsklilja och dahlia, och behöver därför extra skydd när det finns sniglar i trädgården. Av växter som sniglarna inte äter är bara träiga växter helt säkra. Vad de fuskar först beror mest på vad som finns tillgängligt, säger forskare vid Bioforsk, Erling Fløistad.

Därför är krokusar och påskliljor typiskt utsatta.

Fløistad anser att de två viktigaste råden just nu är:

1. Om du inte har bruna naglar, köp inte dem. Brunskogspikar behöver hjälp och transport för att nå nya platser.

2. Har du sniglar i trädgården, så titta när de små barnen kommer. Äggen placerades i bunter i höstas. De har blivit overwintered som små, ljusa sniglar. När de kommer att äta när det blir varmt i vädret är det ofta många på samma ställe. Då är det lätt att samla många på en gång.

Det är så svårt att säga så mycket om hur mycket sniglar vi kan förvänta oss i framtiden.

- Vinterklimatet brukar inte ha stor inverkan på snigelstorleken, men om vi får en torr vår, växer de färre sniglarna upp och växer upp. En fuktig fjäder och sjunker gör att många av de små sniglarna blir stora, säger Fløistad.

ADVERT

Mest populära