All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Nu den bästa paneltiden

I februari och mars är vintern lycka till. Efter några långa och kalla månader går vi mot ljusare och hetare tider. Inomhus har vi märkt mer statisk elektricitet och torr hud. Det finns eld och elvärme som gör luften i hemmet torrt, i kombination med att den kalla utomhusluften inte har någon speciell fuktighet.

Fördelen med detta för dem som planerar att måla en panel är att träet nu är på det allra mest torra. Det har kollapsat, och i panelväggen ser du sprickor mellan tabellerna eller omärkta rutor mellan varje tabell. Frakturerna kommer gradvis att försvinna när träet återhämtar fukt igen när utetemperaturen stiger och luften blir fuktig. I augusti är luftfuktigheten störst, och då kommer sprickorna inte att synas alls.

Undvik sprickor

- Måla när panelen är så torr som möjligt för att undvika synliga sprickor, säger Per Myhre.

Om du målar nu, när panelen är torr och komprimerad, bearbetar du även den lilla millimeteren med överlapp som panelen täcker när den håller normal tjocklek. Om du förväntar dig att måla fram till sensommaren, kommer du att kunna uppleva synliga krympningssamtal nästa vinter.

- Färg när panelen är så torr som möjligt för att undvika synliga sprickor. Panelen kommer att fortsätta att svälla och krympa i takt med årstiderna, men eftersom det är målat på sin torraste krymper sprickor inte vara lika ointressant, säger målaren Per Myhre, som arbetar med teknisk service på färgtillverkaren Nordsjö.

Applicera färgen med en rulle monterad på förlängningsaxeln. Då går jobbet snabbt och du får en jämn och bra färgfärg.

Så här gör du:

Sätt maskeringstejp platser du inte vill färg, som tak och golvlister, runt fönster och dörrar.

1. Dra ut häftklamrar och naglar och kontrollera panelen. Tvätta panelen med veden för obehandlad panel och tvätta eller tvätta tvätten för en tidigare målad panel. Skölj noga med rent vatten.

2. Placera maskeringsbandet där du inte vill måla, som på tak och golvbrädor, runt fönster och dörrar. Täck golvet med ett skyddskort eller färgplatta. Var inte snett med locket - det är mycket snabbare att täcka väl först än att försöka ta bort fläckarna efteråt.

Använd en snedborste i hörnen och applicera färg på panelprofiler.

3. För att förhindra att blödning från grenarna, bör panelen grundas med KVIST och blockering primer före målning. Detta gäller både obestruket och tidigare målad panel där du ser fläckar från kvistar genom den befintliga färgen. Extra viktigt är grunden för målning med en ljus färg.

4. Vrid färgen in i en hink med spår på insidan.Applicera färgen i två lager med tillräcklig torkningstid mellan.

- Använd en snedborste för att applicera färgen till hörn och till listor. Den lutande bysten gör att du inte kommer in i den halvtorkade färgen med penseln, och du blir bättre med färgen, förklarar Per Myhre.

Använd sedan en liten rulle för släta ytor för att flytta färgen från hinken till väggen och omedelbart släta ut rullkonstruktionen med en flottör eller annan platt borste. Fyll på rullningen på förlängningsaxeln, spara mycket bak och knä när du behöver doppa rullaren i mer färg.

Med god förberedelse garanteras bra finish. Börja alltid att tvätta och dammtorka ytan som ska målas.

ADVERT

Mest populära