All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Nu bananinfluensan

Dessa vätskor finns överallt i naturen, så det är svårt att hindra dem från att komma in i huset.

- I september kallas det som vi kallar sommar och höst, den tid vi ägnar särskild uppmärksamhet åt bananinfluensan, för då kommer flugorna in för att lägga ägg. Om du upptäcker bananflugor inuti, kan du omedelbart ta reda på att det finns något i ditt hus som ligger och illrar, och det har varit i minst tio dagar, säger Stein Nordstein i Anticimex.

Bananflugan känns extremt bra i övermånade och fermenterade frukter, grönsaker, rester av vin och öl, blomsterjord och i diskbänken. Deras förmåga att reproducera är otroligt. Utveckling från ägg till flygning äger rum vid åtta till elva dagar, och varje kvinnlig fluga lägger till cirka 500 ägg. Det vill säga, ett par bananflugor blir snart tusentals om du inte har något emot problemet.

Problempåverkan

Bananinfluensa är inte ett skadedjur och är ofarligt. Men det är en stor irritation om de växer upp.

- Bananinfluensa är inte ett skadedjur av definition, men vi karakteriserar det som ett osäkert problem eftersom det uppfattar det som något dåligt. Dessutom är det ett problem att ta itu med, säger Nordstein.

Det är viktigt att stoppa explosiv fortplantning så snart som möjligt. Det första du behöver göra är att snabbt hitta de platser där de växer upp. Rengör platsen där bananflugorna bor, så du kommer att bli av med bananflugorna, eller håll den åtminstone på en låg nivå.

- Jag skulle börja titta bland tomma flaskor som stänk från juice, öl, vin och liknande kan ofta ta lång tid. Då skulle jag kolla skräppost om du gör det här. Kontrollera skräpkorgar i barnrummet. Här kan du hitta gamla bananräkningar och liknande som du har förbisedt. Om du har en dammsugare för både våt och torr, är det här en plats där flugorna trivs. I grund och botten bör du försöka tänka på alla ställen där det finns något som ska jäsas, säger Nordstein.

Bananflugor kan också avnjutas i stillastående avlopp och rätter som inte används ofta. Du behöver inte använda kemikalier på dessa platser. Det håller sköljning med varmt vatten eftersom du kommer att spola allt förbi vattenfallen.

Gör det själv

När du har hittat problemet, städa dig väl. Om du vill bli av med flugorna som flyger runt på ett snabbt sätt kan du använda en bananinfluensafälla eller försöka göra själv.

- Det enda du behöver göra en fin fälla är två delar ättika, någon sirap och en droppe diskmedel i en liten flaska. Denna blandning lockar vätskorna i flaskor, och de stannar där. Dessutom kan du få en limfälla strax över flaskan och där kommer de att hålla fast. Influensan kommer från hela huset, eftersom du finner det väldigt snabbt, säger Nordstein.

Om du inte påverkas av influensan kommer de förmodligen att försvinna under hösten.Men om de inte försvinner under vintern bör du ta itu med problemet, för då är det troligt att det finns något som verkligen ligger och trivs någonstans i huset.

ADVERT

Mest populära