All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Inte för sent att beskära

- Vissa säger att äppelträd måste beskjutas innan de stiger medan andra håller en knapp på sensommaren. Om du skördar sen, kommer du åtminstone att förlora de långa skotten, säger trädgårdsentusiasten i spelet hagegal. nej Sigrid Lerud.

Så kallade JAS-beskärning, det vill säga grödan under månaderna juli, augusti och september, det finns olika åsikter om, men för dem som vill forma trädet, och inte så mycket är angelägna om att stimulera tillväxten, det kan vara en tupplösning. Har du ett gammalt träd som inte växer, och som får kämpa lite med livet, kan det vara värt ett försök med JAS-beskärning, som du kanske vill förebygga sjukdomar på trädet. Det är under JAS-månaderna, träden har mest energi att reparera skador och motstå grovhet och svampangrepp i korsningen. I gamla dagar var sommarbeskärning ganska vanligt, men idag har den professionella gått bort från den.

Vad det kan vara klokt att hålla i minnet att den viktigaste aspekten av beskärning är att få ljus och luft nog att trädet. Äppelträdet kärlek nämligen solen, så lite städning för att ge bästa möjliga varma förhållanden kan ge dig en bra belöning när äpplena skördas. JAS-trimning är också lämplig om du behöver ta bort sjuka eller skadade grenar.

Om du vill ha mycket äpplen, bör du också vara bra att hålla den ren och städad runt äppelträdet, sommaren genom. Låter dig blad och oväntade lie och röta som under trädet, finns risk för att den angrips av svamp eller sjukdom mycket större än om du ser till att avlägsna föroreningar.

Många rekommenderar att JAS trimmar till plommon och körsbärsträd, vilket lätt "blöder" mycket vid tiden. Om du har sådana träd i trädgården kan det vara dags att bli av med dem.

Raspberry buskar kan beskäras efter skörden.

ADVERT

Mest populära