All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Inte just bara för att bygga pool inomhus

->

1. Krav på materialet

Att bygga en pool är inte något, även om ideella bör börja med sig själv. En pool ställer stora krav både för konstruktion och för allt val av material under uppförande: Betong, membran, keramiska plattor, stål och så vidare.

Olika material bör fungera med varandra, och det borde finnas stor kunskap för att klara det utan framtida problem.

2. Fukt

- Ett av problemen med pool, avdunstning av vatten, som sedan finner sin väg ut genom läckor i väggar och tak. Ett vanligt hus har inga fuktspärr som är tillräckligt täta och värmeväxter i isolering, trä och andra fukttäta material. Detta ökar risken för både röta och mögel och svamp, säger Arne Nesje, senior forskare vid SINTEF och expert i poolen och spa-anläggningar.

3. Ventilation

Glöm inte att förångning från vattnet ger ventilation och avfuktningssystem.

- Till exempel, utan ventilation, kommer den att gräva och tömma fönstren, vilket kan skada ramarna. Det kommer också att känna sig klumpigt att stanna kvar i rummet, och det är knappast den upplevelse du är ute efter, säger Nesje.

Läs också:

Pool i ditt eget hem?

Pooler i egna hem är frestande men krävande.

4. Vattenkvalitet

När vattnet i poolen är cirka trettio grader, så de flesta pool gör växer bakterier bra om du inte är försiktig kemisk behandling av vatten.

- Vanliga husägare vet vanligtvis inte vad som krävs och vi har sett fler faciliteter som är felaktigt reglerade. För lite klor kan leda till bakteriell tillväxt, medan för mycket klor kan vara både obekväma och ge hud- och ögonreaktioner till badarna. Korrekt vattenbehandling är betydligt mer komplicerat än att bara hälla i några klor tabletter ibland, betonar Nesje.

5. Energiförbrukning

En pool som är tillräckligt stor för att simma i innehåller flera tiotals liter vatten.

- Det tar ganska lång tid att värma upp så många liter vatten. En fråga är att det är lämpligt att spendera så mycket energi i en separat pool. Har du tillgång till andra energikällor, t.ex. pelletskjolar har du självklart möjlighet att spara lite pengar på kraften, säger Nesje.

ADVERT

Mest populära