All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Inte blogg semester planer

Text: Bjørn Runar Sodeland

- Jag tycker att detta är en helt korrekt varning. Många lever nog i tron ​​att det bara vänliga människor som läser sina profiler på Facebook och andra sociala nätverkssajter, men det är inte så, säger Gunnel Helmers, en senior rådgivare på den norska datainspektionen.

Huseiers Landsforbund har nyligen publicerat en tio poängs lista över råd för personer som ska resa under sommarsemestern. Det första rådet fokuserade bara på problemet med att ge för mycket information om semesterplanerna på internet.

Enligt Gunnel Helmers i Datainspektionen bör inte bara Facebook och e-post vara oroad. Vid användning av andra sociala nätverk bör man också vara kritisk mot den information de tillhandahåller. Det är inte bara människor med goda intentioner, till exempel att besöka din privata webbplats.

- Även om vi skriver 2008, finns det fortfarande många som inte förstår att deras privata webbplatser kan läsas av någon. De kanske tror att de bara är möjliga för dem de har utsett, men de har fel, säger Helmer.

Vet vad du gör

Förutom hemsidor, Facebook, e-post och andra communities, lägga allt fler människor ut information om sig själva på sina egna rese dagböcker eller bloggar. Här är det också anledning att vara försiktig, men det finns ingen anledning att bli hysterisk.

- Jag skulle på något sätt inte råda folk att inte använda bloggar. Det viktigaste är att veta vilka spelregler som gäller online. Tänk igenom vad du gör och vilken information du lägger upp. Skriv inte i vanlig text att huset är tomt och att bakdörren är olåst, säger Helmer.

Läs mer om sekretess i Facebook här >>

Redan ett problem i Danmark

Enligt VG gick en dansk säkerhetsorganisationen nyligen släppt och varnade östeuropeiska inbrottstjuvar som aktivt använder sina falska Facebook-profiler för att erhålla Information om tomma hem.

- Jag vet även flera fall där människor har besökts av inbrottstjuvar efter att ha skrivit att de var på semester, säger Shehzad Ahmad som chef säkerhetsorganisationen DK-Cert till den danska tidningen 24 timmar.

ADVERT

Mest populära