All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Norrmän behöver goda brandvanor

Det var en gång att det inte fanns några andra alternativ än vedbränning om du ville stanna varm vinter. I vår moderna värld är vedeldning inte längre nödvändig, men nordmän har fortfarande ett bra förhållande med kakan och spisen i ugnarna.

- Här i Norge har vi tagit hand om traditionen med vedbränning, säger Oddvar Espegård i Norsk ved. "Cirka 25% av norska hem har en huvudkälla till uppvärmning.

Skadlig

Men inte alla traditioner är värda att gå vidare. Suspension av brand och rund eld kan orsaka stora skador.

Korrekt fyr: Goda vanningsvanor är bra för miljön och för din plånbok.

Kvällsbränder över natten, där ugnen fylls upp och minimerar lufttillförseln, har varit populär hos norrmän, och går tillbaka till den tid då det var det enda sättet att hålla huset varmt på vintern. Men idag, där vi har värmepumpar och elektriska ugnar som kan justeras för nattemperatur, är det inte längre nödvändigt och bör undvikas.

- Norska avfyringstraditioner med cirkulär avfyring i traditionella vedspisar måste ta mycket av bördan av höga utsläpp. Detta orsakar ofullständig förbränning och signifikanta utsläpp av CO, tjära och dammpartiklar. Dammet (sot) innehåller cancerframkallande PAH-föreningar, och träförbränning är också en av de största källorna till dioxinutsläpp idag, säger Bellona.

Läs också:

Källare ökar värdet av huset

Att bygga ett hus med källare ökar husets värde samtidigt som du får möjlighet att få skattefri hyresintäkter.

Den farliga brandbekämpningen

Också explosionsbränder är olyckliga och bör undvikas. I motsats till vad vissa tror, ​​kan stark värme i eldstaden faktiskt skada både ugn och rörledningar.

- Det var tydligt att det blev avfyrat för tungt och för mycket bränsle. Dessutom slogs det i två eldstäder där det bara fanns ett rör, sade klockan Kurt Albrigtsen vid Tromsø Brann och räddade tidningen Nordlys efter en eld i fyrra.

Osteoporos bör också undvikas. Ulm borrning, när det regnar av träet utan flammor, beror på antingen vått trä eller felaktiga dragförhållanden. Detta förorenar båda, eftersom du uppnår ofullständig förbränning och lite ekonomisk.

- Ulmebrenning kan ge ett intryck av en bra eldningsekonomi när veden brinner länge, men i verkligheten förlorar nästan hela energin skorstenen, som rök, påstår Jøtul.

Hur korrekt korrigeras

Det var de dåliga skjutstraditionerna vi borde lämna. Men vad är så bra eldvanor? Utgångspunkten är torrt trä, minimal eller ingen pappersbruk, och lämpliga stift ska börja med. Lösa barkstycken är väl lämpade för skörd.

Enligt tillverkaren Morsø, bör du alltid ha ett isolerande lager av aska från tidigare bränder i botten av ugnen när du börjar.Se till att lufttillförseln är helt öppen vid start.

Läs också:

De bästa brinnande tipsen

Vinterkylan ligger precis runt hörnet, och tiden är nu att förbereda sig för brännsäsongen igen. Få de bästa träbränna tipsen från hösten.

Det första steget är att producera ett lager av glöd. Du kan göra detta helt enkelt genom att placera små pinnar och andra tennkanter i luftiga lager, med lite lätta material som ligger mellan lagren. Morsø rekommenderar att du spenderar 1-2 kg tennträd i denna fas.

Justera lufttillförseln

Det tar lite tid innan värmen blir tillräckligt stark för att bilda ett drag genom röret. Låt sedan dörren glöda de första minuterna innan du stänger den. Efter en liten halvtimme kommer gnistan att förvandlas till ett glöd. Sprid dem ut över botten.

Nu kan du sätta ordentligt ved, men fyll inte ugnen helt. Ett par tre kuber håller sig i de flesta ugnar. Se till att elden blossar upp igen inom några minuter efter att du laddat en kub för att förhindra sårbildning. Nu kan du justera luftventilen, men stäng inte av den helt. Det måste finnas tillräckligt med luft till flammen hela tiden.

Det är nu möjligt att köpa briketter istället för träkakor. Observera att dessa kräver olika avfyring än om du skjuter med spett. Även om volymen av briketterna är låga, fyll inte ugnen med dem. Detta kan orsaka för hög temperatur, vilket i sin tur kan skada eldstaden.

ADVERT

Mest populära