All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Norrmän älskar parkettgolv!

En ny undersökning utförd av Tarkett visar att valet ofta faller på parkett när nordmän väljer ett golv.

Utseende är viktigast

Undersökningen visar också att utseendet är den främsta anledningen till att vi väljer parkettgolv snarare än andra golvmaterial.

- Parkettgolv har ett naturligt, vackert och riktigt utseende, det är bekvämt att gå på och kan slipas om det behövs. Dagens parkettgolv är också lätt att lägga sig, säger Kerstin Lagerlöf, kommunikationschef på Tarkett Norden.

Specificerad parkett

Om du vill ha ett parkettgolv med ett specifikt utseende och en färg kan du göra det genom laserborstning och värmebehandling. Ytbehandling i form av lack eller olja ger också olika livslängd på parkettgolvet, samtidigt som ytan skyddas.

Trendigt trendigt

Om du är osäker på vilken parkett du ska välja, kan utredningen till Tarkett säga att det finns en klar trend i år att nordmän väljer ett platt eller 2-stavsgolv. Parkettgolv i olika grå nyanser blir allt populärare, och det rustika vintageutseendet som kom för några år sedan är fortfarande trendigt. Parallellt med dessa trender behåller den klassiska 3-stavsparketten sin position som det mest eftertraktade parkettgolvet.

Anpassat klimat

Parkettgolv är ett levande material som är designat av naturen och därför är inga golv desamma. Vad som är viktigt att tänka på när man köper ett golv är att det är anpassat till klimatet.

- Vad man ska tänka på när man köper ett parkettgolv är att golvet måste anpassas till det nordiska klimatet med stora skillnader i fukt och temperatur, säger Lagerlöf.

ADVERT

Mest populära