All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Norska försäkring för semester utomlands

Text: Bjørn Runar Sodeland

Om är det första ur de största försäkringsbolagen i landet att erbjuda hemförsäkring utomlands. Som det fungerar idag måste du vanligtvis gå igenom en advokat i det land du äger ett hus eller en lägenhet och teckna ett avtal med ett lokalt försäkringsbolag.

- För många är tillräckligt med språk den största utmaningen. Om du är i Spanien måste du hantera ett spanskt system och kontakta ett spanskt företag när problem uppstår. Det finns också osäkerhet om försäkringsstandarden, säger Rune Smådal, nordisk ledare inom If Property Insurance, privat.

Om samarbetar med Hiscox om försäkringen, men för kundens del, görs alla kontakter genom If. Om allvarlig skada uppstår, Om tar ut resebyrån.

- Om du till exempel anmäler en allvarlig vattenskada i komplexet där du har ett fritidshus, skickar vi dig omedelbart till skadestället om du vill. "Smådal säger.

För närvarande kommer hemförsäkringstilbudet att vara tillgängligt för bostäder inom EU, men Smådal ignorerar inte det faktum att det kommer att utvidgas till slut.

- Planen är att hålla den inom EU, men med det samarbete vi har ingått finns det i princip ingen gräns för storleken på de områden vi kan täcka. Vi tycker att det är okej att ha fullt fokus på ett område åt gången och för att se till att det vi har är i topp skick innan vi går vidare till Turkiet och Brasilien, säger Smådal.

Om du bor i ett av dessa länder kan du få försäkringen på norska via försäkringsmäklaren Norwegian Broker. De erbjuder ett avtal med företaget Intasure, och försäkringen gäller i 44 olika länder, både i Europa och mer exotiska platser som Thailand, Australien, Brasilien och Sydafrika.

Läs hela fallet och mer om att köpa ett hem utomlands i Hus och hem 3-2008

ADVERT

Mest populära