All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Norges vackraste villa!

Vinnaren heter Bergljot Thorne Juel i Arendal. När vi ringde för att förmedla nyheterna om att Frednes röstade Norges vackraste villa 2011 var Bergljot Thorne Juel både förvånad och glad:

-Det var kul, så trevligt att andra också tycker att huset är vackert. Frednes byggdes på 1850-talet som en schweizisk stuga och ligger på Longumvannet strax utanför Arendals centrum. Det är idag ett av de bäst bevarade schweiziska husen i södra Norge, säger hon.

- Min mans farfar Julius Smith var den ursprungliga byggaren och gav egenskapen till sin dotter som en bröllopsbooster.

Efter stadsbranden i Arendal 1868, där familjehuset brann ner, flyttade de till Frednes och blev sedan ett helårsbostad.

Att det är ett hus med själ är lätt att se på bilderna. Husets vardagsrum är nästan oförändrade. Matsalen har fransk matbord och stolar med handtryckt guld läder i sittplatser och rygg. Ursprungligen fanns det 24, men vissa har försvunnit genom åren. Här har familjen i generationer firade bröllop, dop och bekräftelser. Lysekrona blev tända förra julen när hela familjen samlades på julafton.

- Frednes var en slags kontrollstation under kriget sedan huvudvägen gick genom gården, det enda sättet från öst till väst, säger Bergljot.

- Frednes begärdes av tyskarna, men lyckligtvis var min tante Alice, som bodde där, tillåtet att ta med några saker vid den tiden. Den vackra ljuskronan var bland annat packad och hängde nu tillbaka på sin gamla plats. Tyvärr fanns det massor av målningar och möbler som saknades när familjen var tvungen att flytta tillbaka efter kriget. Här har det också varit ett bra besök, på andra våningen, kung Oscar 2 i himmelssängen under sitt besök i Arendal 1891. I den här salen dansades när mina förfäder höll boll.

Bergljot och hennes man Johan Fredrik tog egendomen i 1960. När de flesta slogs ned försökte de återställa och återställa huset till dess ursprungliga tillstånd. Samtidigt har de lagt till några moderna element som gör det till ett mycket trevligt hem idag.

- Vi försöker följa stilen både ute och inne, speciellt med tanke på Frednes värda. Det är mycket kostsamt och tidskrävande att behålla en sådan fastighet med snickeri, trädgårdar, häckar och blomsterbäddar, och vi försöker därför utföra de flesta små och stora projekt själva. Här har jag fått bra hjälp från barn och barnbarn. Under åren har vi fått kunskap om muring, målning, golv och trädgårdsarbete. Eftersom det med huvudhuset, 2 mindre hus, lusthus, lada och badhus är det tillräckligt att hänga fingrarna, säger Bergljot.

- För övrigt har vi fått ett pris också "Berättar den lyckliga vinnaren" På 80-talet fick vi ett pris som Aust-Agders mest ursprungliga hus, inte original som konstigt, men för att vi hade bevarat hela originalen av huset .

Idag bor Bergljot ensam i huvudhuset tillsammans med katten Sølvfaks, men i huset bredvid gården bor dottern Sissel med familj. En annan dotter som bor i Oslo har ett av de andra mindre husen som ett fritidshus.

Vi gratulerar Bergljot till priset på Hjellegjerde möbler till ett värde av 40 000 kronor.

ADVERT

Mest populära